Esett az olajár - Kína a háttérben

Csaknem 3 százalékot zuhant az olaj világpiaci ára hétfőn, elsősorban azért, mert megugrott Kína feldolgozott olajipari termékeinek exportja.
MTI-Eco, 2016. augusztus 22. hétfő, 17:42
Fotó: Reuters

Az árcsökkenéshez hozzájárult az is, hogy az amerikai olajkitermelők nyolc hete folyamatosan újabb kutakat üzemelnek be, tovább növelve ezzel a kitermelést, miközben várhatóan nő Irak és Nigéria olajexportja is.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára hétfő délután hordónként 49,52 dollárra csökkent, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajért hordónként 47,36 dollárt kellett adni.

Kína júliusban több mint 180 százalékkal növelte a dízel üzemanyag és 145 százalékkal a benzin kivitelét az egy évvel korábbihoz képest.

A Barclays Bank elemzői szerint a kitermelési többlet és az óriási készletek miatt az olajárak újra csökkenni fognak a következő hetekben. Hozzátették, hogy az 50 dollár feletti olajár vélekedésük szerint fenntarthatatlan.

A dollár erősödése is lefelé nyomja az árakat, mivel a dollárban jegyzett olaj így drágábbá válik azok számára, akik az energiahordozóért más valutákban fizetnek.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK