Bár az első hat hónapban bővült az ipari termelés és az export is Horvátországban, ez főleg az Európai Unió gazdasági fellendülésének köszönhető a Raiffeisen Bank Austria szakértői szerint.

A horvát gazdaság belső strukturális gyengeségei miatt egyelőre nem lehet érezni az egy évvel ezelőtti európai uniós csatlakozás pozitív hatásait - állapította meg az elemzés.

Az Európai Központi Bank monetáris lazítása miatt csökkent a befektetők kockázatkerülő magatartása, és ez segít a magas horvát államadósság finanszírozásában. Az ország teljes külső adósságállománya 2013 végén a GDP-érték 107 százaléka volt; 2005-ben még nem érte el a 69 százalékot.

A második félévben várhatóan a szolgáltatás-export bővülése és a turizmus erősítheti a gazdaságot. A horvát kormány adatai szerint tavaly a turizmusból csaknem 7,2 milliárd euró folyt be az államkasszába, ez a hazai össztermék (GDP) 15 százaléka.

Horvátország ellen az év eleje óta túlzottdeficit-eljárás folyik, az ország várhatóan csak 2016-ban tudja a GDP három százaléka alá szorítani a költségvetési hiányt.