India gazdasága régóta nem látott lassulásra számíthat a belföldi fogyasztás visszaesése miatt - így a Foreign Policy elemzése. A pangás leglátványosabb jele azonban nem a GDP csökkenése vagy a reáljövedelmek hanyatlása, hanem az országban általában virágzó esküvői és ünnepi iparág számainak csökkenése.

Indiában egy-egy luxusesküvő költségei - az ünnepi ruhákkal, ékszerekkel és egyéb kiegészítőkkel együtt - akár több százezer dollárra ( 30 millió forint) is rúghatnak. Az esküvőipar egészének értékét a hatalmas országban tavaly 40-50 milliárd dollárra becsülték, idén azonban a szektor szerencsés esetben is legfeljebb a tavalyi bevétel negyedére számíthat.

Durva visszaesés

Az utóbbi egy-két évben rengeteg indiai család kényszerült visszafogni a sátusszimbólumként szolgáló esküvői költségeket. Köztudott, hogy a hatalmas országban vásárolják a világon a második legtöbb aranyékszert, így a visszaesés máris komoly gazdasági veszteséget okozott. A legfrissebb, októberi adatok szerint az aranyimport 42 tonnát tett ki, s ez harmadával kisebb, mint egy évvel korábban.

A jól megfigyelhető jelek - többek közt a lakossági fogyasztás példátlan csökkenése - csak tünetei az ország gazdaságát sújtó problémáknak.

Indiai kormányzati adatok szerint 2017-2018-ban a belső fogyasztás több mint négy év óta először mutatott csökkenést. A pénzügyminiszter nemrégiben hivatalosan is elismerte, hogy a gazdaság lassult, igaz Nirmala Sitharaman szerint recesszió még nem fenyeget.

India egészen tavalyig a világ leggyorsabban növekvő gazdasága volt: 2016 első negyedévében például 9,3 százalékos GDP-bővülést produkált. A legutóbbi negyedévben azonban ez a szám 4,5 százalékra csökkent, ami az elmúlt hat év legrosszabb adata. Eközben az autógyártástól a bankszektorig a gazdaság számos húzóágazata került sokéves mélypontra. Az ipar például a szeptemberi adatok szerint összességében 4,3 százalékos növekedést, az elmúlt hét év legalacsonyabb számát könyvelte el. Ez csak az autógyártásban sok százezer munkás elbocsátásával járt együtt, jövőre pedig további egymillió állás megszűnését jósolják az ágazatban.

Megtalálták az okot

A hanyatlás, vagy a növekedés megtorpanásának legfőbb oka elemzők szerint az ország populista miniszterelnöke. Narendra Modi 2014-ben azzal az ígérettel került hatalomra, hogy 2025-re megduplázzák az ország GDP-jét. A mostani folyamatok fényében ez biztosan nem valósul meg, méghozzá nem kis mértékben Modi saját gazdaság- és adópolitikai hibái miatt.

Szakértők szerint a növekedést már ma is elsősorban a kormányzati beruházások fűtik, amelyek az elmúlt negyedévben reálértékben 15,6 százalékkal nőttek - ez pedig nemcsak fenntarthatatlan, de nem is túl hatékony módja a gazdaság serkentésének. A kormány egyelőre a hindu nacionalista érzelmek felkorbácsolásával és a muszlim kisebbség elleni uszítással reagált a gazdasági nehézségekre - ez azonban biztosan nem fogja megmenteni Indiát a sok szakértő szerint vészesen közeledő recessziótól.