A Budapesten őrzött úgynevezett Fraknói kincs jövője még bizonytalan, a kismartoni (Eisenstadt) kastély ügye azonban lezárult. Az egykori magyar főúri család ausztriai gazdaságát irányító Esterházy-csoport és Burgenland tartomány ugyanis megegyezett, ezzel tízévnyi pereskedést zártak le - értesült lapunk.

Az ügy előzménye, hogy 1969-ben a tartomány 40 évre bérbe vette az Esterházy kastélyt. A szerződés 2009-ben járt le. Az épület visszavételét követően az Esterházy-csoport 2011-ben pert indított 11 millió euró kártérítés megállapítását kérve, mert megítélése szerint a tartomány az addig eltelt 40 évben nem úgy tartotta karban a helyiségeket, ahogyan arra szükség lett volna. Ezzel egy több éven át tartó pereskedés indult el, amelyben a perérték a kamatokkal és perköltségekkel együtt már meghaladta a 18 millió eurót.

Gondatlan bérlő

A per lezárásának számító megegyezést 2018. december 20-án írták alá. Ennek értelmében Burgenland tartomány 2021-ig bezárólag - több részletben - összesen 6,875 millió euró kártérítés megfizetését vállalta az Esterházy-csoportnak, illetve a megállapodás alapján további jelentős történelmi épületek hasznosítása is visszakerül a cégcsoporthoz. A megállapodás ugyanakkor azt is lehetővé teszi, hogy a kismartoni kastély ismét a tartomány rendelkezésére álljon jeles alkalmakkor reprezentációs, kulturális célokra, és konkrétan olyan ünnepi rendezvények fogadására is, mint a Burgenland fennállásának 100 éves évfordulójára tervezett eseménysorozat 2021-ben.

Lesz pénz az Operára is

Fontos eleme a megállapodásnak a szentmargitbányai operafesztivál támogatásának témaköre is. A cégcsoport az elmúlt években Burgenland kulturális turizmusának egyik meghatározó, nemzetközileg is elismert eseményévé fejlesztette a fesztivált, amelyhez bár kért, mégsem kapott tartományi támogatást 2015-ben és 2016-ban. Korábban ez az ügy is peres útra került, melyet a most megkötött megállapodás keretében szintén rendeztek a felek: a tartomány 800 ezer euró egyösszegű támogatást nyújt a nemzetközi hírű zenei eseménynek, amelynek keretében 2019-ben - egy év szünet után - Mozart Varázsfuvoláját mutatják be.

Perben Pesten

Nem tűnik ilyen ígéretesnek az úgynevezett Fraknói kincs ügye. Az Esterházyak 260 tárgyból álló, kivételes jelentőségű ötvös tárgy gyűjteményét az Iparművészeti Múzeumban őrizték, majd 2016-ben kormánydöntés értelmében Fertődre az ottani egykori Esterházy kastélyba szállították. Az Ausztriában működő Esterházy Magánalapítvány még ugyanezen évben beperelte a magyar államot. Szerintük ugyanis a kincset csak letétben helyezték el a múzeumban, a tulajdonjog viszont továbbra is az Esterházyaké.

A jogi eljárás tétje a különleges gyűjtemény tulajdonjoga. A közigazgatási pert 2017 decemberében első fokon elvesztette az alapítvány, de jogerős ítélet még nem született - erre várhatóan 2019. januárban kerül sor. A tét nem elhanyagolható: a 17. századi ötvös remekeket tartalmazó kollekció értékét 100 millió euróra, azaz 32 milliárd forintra tartják.