Besülőben az észak-koreai leszerelési tárgyalások

Észak-Korea képviselői szerint értelmetlenné válnak az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalások a nukleáris leszerelésről folyó tárgyalások.
Szabó Dániel, 2019. október 6. vasárnap, 08:57
Fotó: AFP

Megszakadtak a munkamegbeszélések Észak-Korea és az Egyesült Államok között a nukleáris leszerelésről - közölte újságírókkal Stockholmban Kim Mjong Gil észak-koreai főtárgyaló. Az amerikai külügyminisztérium egész más hangnemben nyilatkozta, hogy a 8 és fél órás tárgyalást érdemes folytatni később - írja az MTI és a Reuters beszámolóit összesítő cikkében a 444.

"A semmilyen eredményhez nem vezető tárgyalások meghiúsulása kizárólag az Egyesült Államok hibája, amely nem hagyott fel a szokásos hozzáállásával" - mondta Kim Mjong Gil, aki azt is hozzátette, hogy az USA-val folytatott tárgyalásokban csalódtak, mert semmilyen ajánlatot nem kaptak az amerikai féltől.

Washington szerint viszont a nyilatkozat nem áll párban az egyeztetésen elhangzottakkal, ahol valódi, kreatív ötletek merültek vel. Korábban az évben már többször tárgyaltak az amerikai és phenjani vezetők, legutóbb a panmindzsoni demilitarizált övezetben találkoztak, de Észak-Korea hiányolta Trump és stábja ajánlatát a lefegyverzésért cserébe, többek között a szankciók csillapítását kérték, amiben azóta sem történt előre lépés.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK