Észak-Korea aggódik?

Észak-Korea áprilisban elhatározta, hogy egymillió tonnára növeli olajtartalékát, kivédendő az esetleges újabb nemzetközi büntetőintézkedéseket - jelentette szombaton egy japán lap meg nem nevezett phenjani forrást idézve.
Domokos László, 2017. szeptember 2. szombat, 16:31
Fotó: Reuters

A döntést az Állami Ügyek Bizottsága hozta meg Kim Dzsong Un észak-koreai vezető indítványára. Az egymillió tonna Észak-Korea éves olaj- és olajszármazék-importjának körülbelül a fele-egyharmada - írta a Tokio Simbun.

Szakértők ugyanis úgy vélik, Phenjan évente 1,5-2 millió tonna olajat és olajszármazékot importál, és ennek több mint 90 százalékát Kínából - írta a hvg.hu az MTI híre alapján.

Az Állami Ügyek Bizottságának döntése hatására Phenjanban ugrásszerűen megnőtt az olaj és az olajtermékek ára, és sok benzinkút bezárt. Később az árak valamelyest stabilizálódtak, de nemrég elkezdtek ismét emelkedni, ami elindította a találgatást arról, hogy a hatóságok szándékosan korlátozzák a piacra jutó olaj mennyiségét. Még magas rangú tisztségviselők is csak egy nagyon korlátozott fejadagot kapnak benzinből, és rá vannak utalva arra, hogy magánkereskedőktől vásárolt benzint töltsenek az autójukba, ha el akarnak jutni a munkahelyükre - olvasható a lapban.

HOZZÁSZÓLÁSOK