Észak-Korea eddigi legnagyobb atombombáját robbantotta fel

5,3-as erősségű, a földfelszínről eredő észak-koreai földrengést észleltek a kutatóállomások világszerte, még Európában is. Phenjan bejelentette, hogy a rezsim születésnapja alkalmából atomrobbantást hajtott végre.
Index.hu, 2016. szeptember 9. péntek, 07:36
Fotó: Reuters

Az általános vélemény szerint azt a kommunista rezsim eddig legnagyobb atomrobbantása okozhatta, amivel a hatalom megszerzésének 68. születésnapját ünnepelhették. A rengés helyi idő szerint reggel fél 9-kor történt, a hasonló földrengéseket eddig mindig nukleáris robbantások okozták - írja az Index.

A Reutersnek egy szakértő azt nyilatkozta, hogy egy ilyen földmozgás 20-30 kilotonnás atomtöltet felrobbantására utal, ami a legerősebb atombomba lehet, amelyet Észak-Korea eddig felrobbantott. A dél-koreai védelmi tárca becslése szerint 10 kilotonna TNT pusztító erejének megfelelő nukleáris töltet robbant fel Észak-Koreában.

A dél-koreai elnöki hivatal tájékoztatása szerint a történtek miatt az elnöki palotában, összeül az ország nemzetbiztonsági tanácsa, melynek ülését a miniszterelnök fogja vezetni.

HOZZÁSZÓLÁSOK