A koreai sakkjátszmát, ezen belük Kim Dzsongun észak-koreai diktátor következő lépését próbálja elemezni a BBC, miután a kicsiny ország vezetője váratlanul nem hivatalos látogatást tett Kínában. A politikai agytrösztök most azt próbálják kitalálni, miként befolyásolhatja a vizit a közeljövő fejleményeit.

A látogatáson mindkét fél kifejezésre juttatta a Peking és Phenjan közötti "meleg baráti" kapcsolatokat. A megfigyelők nem győznek emlékeztetni arra, hogy Észak-Korea egyetlen gazdasági támasza Kína és a két ország vezetőjének találkozója megelőzte Kim tervezett hasonló csúcstalálkozóját Dél-Korea és az Egyesült Államok elnökével.

De mi jön ezután? Mint mindig, most is nehéz előre jelezni az észak-koreai rezsim következő lépését. A BBC három szakértő véleményét kérdezte.

Kim okos számítása

Kim Dzsongun rendbe tette a kapcsolatát a kínai vezetéssel egy kritikus pillanatban - véli Laura Bicker, a brit sajtóorgánum dél-koreai tudósítója. Phenjan hónapokon át fagyosan kezelte Pekinget, miután Hszi Csin-ping kínai elnök úgy döntött, hogy Kína csatlakozik az Észak-Koreával szembeni gazdasági szankciókhoz. Még egy kínai diplomatát is elhajtottak, aki Phenjanba akart utazni.

Ugyanakkor továbbra is Kína az rezsim egyetlen szövetségese és messze legnagyobb gazdasági partnere. Ha Kim világpolitikai játszmát akar játszani, akkor szüksége van egy erős szövetségesre. Miután tisztázódott, hogy Mun Dzsein dél-koreai és Donald Trump amerikai elnökkel is találkozik, első útja Pekingbe vezetett, ami nagyon okos gesztus.

Ráadásul azt követően tette meg ezt, hogy Trump két Észak-Korea ellen kemény fellépést javasló, ismert héja politikust vett be kormányába. Az, hogy - felesége és népes küldöttség kíséretében - találkozott Hszivel, azt üzeni az USA-nak, hogy egy erős szövetségessel a háta mögött ül le tárgyalni. Emellett Kína segíthet lecsendesíteni a kedélyeket, ha az amerikaiakkal rosszul alakulnának az egyeztetések.

Peking a hatalombróker

Az elmúlt évtizedekben mindig Kína sietett Észak-Korea segítségére, amikor annyira megromlott a viszonya a külvilággal, hogy meg kellett menteni az összeomlástól, ám az utóbbi hónapokban mélypontra került a két ország viszonya - véli az előbbi megszólalóval összhangban Karishma Vaswani, a BBC ázsiai üzleti tudósítója.

Peking az észak-koreai szénimport leállításával komoly nyomást gyakorolt a rezsimre, ugyanis az ebből származó bevételek biztosítják az elit kellemes életét (miközben a nép szegénységben sínylődik). E bevételek biztosítják tehát - legalábbis az ország felső régióiban - a diktatúra legitimitását. Ugyanakkor számos kínai vállalat megkerülve a szankciókat tovább üzletel a szomszédos országgal.

A cél nyilvánvaló: el akarják kerülni a rezsim összeomlását, amely milliós bevándorlási hullámot indítana Kínába. Másrészt spekulációk szerint a kínai elit egy része meg akarja oldani az "Észak-Korea" problémát. Sokan látják úgy, hogy Peking nem válhat igazi világpolitikai szereplővé hátában azzal a tehertétellel, amelyet a XX. századból itt rekedt rezsim jelent. Emiatt Kína érdekének látják, hogy közvetítsen Washington és Phenjan között.

Társasági társalgás

Ha van tartalmuk azoknak a mondatoknak, amelyekkel Kim és Hszi kedveskedett egymásnak, akkor elég jó képet alkothatunk arról, mire megy ki a játék - véli Stephen McDonell, a BBC News Kínában dolgozó szakújságírója. Az észak-koreai vezető állítólag azt mondta, hogy mivel a geopolitikai helyzet gyorsan változik, úgy érezte, elvtársi és morális kötelessége volt Pekingbe utazni.

Látva, milyen feszült volt az elmúlt időszakban a két ország viszonya, jelentős gesztus, hogy Kim első külföldi útja Kínába vezetett és előbb találkozott kínai partnerével, mint Munnal és Trumppal. Még fontosabb azonban Hszi válasza.

Marad az arcuk

Sajtóhírek szerint azt mondta: Kína tartja magát ahhoz a céljához, hogy leszereljék az atomfegyvereket a Koreai-félszigeten. Kim erre azt válaszolta, hogy ő is éppen ezt akarja. Mindez bizarrnak tűnhet annak tükrében, hogy országa eközben tempósan fegyverkezik, ám az elemző szerint lehet mindebben logika.

A két ország elitje egyetérthet abban, hogy ha kellően biztonságban éreznék magukat a külső beavatkozással szemben, akkor nem lenne szükségük nukleáris fegyverekre. Az, hogy a hírek szerint Kim ezt Hszi arcába mondta, arra utalhat, hogy az észak-koreaiak elkezdték kiépíteni az utat az előtt, hogy arcvesztés nélkül leszerelhessék nukleáris arzenáljukat.

A fotó forrása: Kim Jae Hwan/AFP.