Észak-Korea: itt a fordulat?

Az ellenségkép lebontása érdekében 160 tagból álló dél-koreai delegáció látogat Észak-Koreába az áprilisi Korea-közi találkozó előtt - közölte Csoma Mózes az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Koreai Tanszékének vezetője az M1 hétfői műsorában.
Dzindzisz Sztefan, 2018. március 26. hétfő, 09:54
Fotó: AFP

Az előadókból, sztárokból álló delegáció látogatása azért fontos, mert nemcsak látható, hanem láthatatlan falai is vannak a szembenállásnak, amelyeket le kell bontani.

Az is enyhülési folyamatot jelez, hogy eddig az Észak-Koreában éppen regnáló vezetők általában nem utaztak külföldre, Kim Dzsongun viszont most Dél-Koreába megy. Hozzátette: a korábbi két, 2000-ben és 2007-ben tartott találkozó Észak-Korea fővárosában, Phenjanban volt, a mostanit viszont dél-koreai területen tartják. (Háborús ütköző pályán az USA, Kína és Oroszország.)

A május végi Trump-Kim Dzsongun találkozóval kapcsolatban Csoma Mózes úgy vélekedett, ha eredményes lesz, akkor az egy hosszú folyamat első lépésének tekinthető majd. A fő célkitűzés a feszültség csökkentése lesz - fűzte hozzá a szakértő.

Forrás: AFP Photo/SOAC

HOZZÁSZÓLÁSOK