Észak-Korea: már két Kim fenyegeti a világot

Kim Dzsongun nevében húga, Kim Jodzsong írta alá azt a levelet, amelyben az észak-koreai rezsim ismét a kardcsörtetésre váltott a diplomáciai egyeztetés után, ami szakértők szerint jelentőséggel bír.
Komócsin Sándor, 2020. június 15. hétfő, 19:20
Fotó: Getty Images

Úgy tűnik, az észak-koreai diktatúra vezetőinek frusztrációt okoz, hogy az elmúlt évek hozzájuk képest békülékeny diplomáciai lépései nem hoztak áttörést a rezsim Dél-Koreához és az USA-hoz fűződő viszonyában - írja a CNBC szakértőket idézve. A hét végén katonai megtorlással fenyegették meg Dél-Koreát, miután rendületlenül érkeznek a szomszédos országból a rizst és propagandaanyagot szállító léggömbök. Ezeket jellemzően a korábban a dzsucse ideológiát követő országból érkezett menekültek küldik az országba.

A "párt és az állam legfelsőbb vezetőjétől kapott felhatalmazással élve utasítottam az ellenséggel foglalkozó illetékes minisztériumot, hogy határozottan hajtsa végre a következő akciót" - fogalmazott Kim Jodzsong, Kim Dzsongun diktátor húga, aki hivatalosan az észak-koreai vezető egyik vezető tanácsadója. A dörgedelmes szöveget a hivatalos KCNA hírügynökség hozta nyilvánosságra.

Frusztráció

A léggömbök, illetve a tengeren át üvegekben érkező anyagok régóta vita tárgyai Phenjan és Szöul között, ám az észak-koreai rezsim fenyegetőzése általánosabb frusztrációt takar - véli John Park, a Harvard Kennedy School Korea Projectjének igazgatója. Az ország vezetésére sötét árnyékot vet, hogy a legfelsőbb vezetők szintjén tartott találkozók nem hoztak eredményt - tette hozzá a Kim Dzsongun és Donald Trump amerikai elnök 2018. júniusi szingapúri csúcstalálkozójára célozva, amit egy további félbeszakadt vietnami csúcs követett.

Kim Jodzsong azzal is fenyegetőzött, hogy felszámolják a két Korea egyeztető irodáját a keszongi ipari övezetben, amelyben dél-koreai vállalatok olcsó északi munkaerővel termelnek. Ennek nagy szimbolikus jelentősége lenne, miután Dél-Koreában a két ország közti enyhülés egyik eredményének tartják ennek az irodának a működését. Ha felszámolnák ezt a kapcsolatot az a nehezen elért előrehaladás feladását jelentené - mondja Park. Kim Dzsongun legalább háromszor találkozott Mun Dzsein dél-koreai államfővel 2018 óta, ami a két ország viszonyának tartós enyhülésével kecsegtetett. Ennek hatására a Mun-adminisztráció igyekezett visszafogni a léggömbkampányt.

Nagyobb szerep

Számos nagy állásfoglalást láthattunk Kim Jodzsong aláírásával - emeli ki a szakértő, aki szerint ez azt mutatja, hogy az ifjabb Kim a formális, ceremoniális szerepnél fontosabb pozícióban van az észak-koreai rezsimben. Ez egyben azt is jelenti, hogy a külső szakértők "krónikusan alulbecsülték" a súlyát. Park úgy véli, hogy immár gyakorlatilag egyfajta partnerséget láthatunk a két Kim kapcsolatában. Úgy tűnik, van egy hatalmi együttműködés a két testvér viszonyában, amely immáron láthatóbb lett.

Kim Jodzsong lehetséges szerepével kapcsolatban azt követően jelentek meg bővebb találgatások, hogy Kim Dzsongun hosszabb időre eltűnt a nyilvánosságból, jelentős nyilvános eseményeket hagyott ki, ami találgatásokra adott okot az egészségével, illetve akár esetleges halálával kapcsolatban. Hosszú szünet után ugyan megjelent egy üzemavatáson, ám halála esetére egyik lehetséges utódának tartják Kim Jodzsongot, annak ellenére, hogy a hatalom női ági öröklésére nincs precedenst a koreai történelemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nandras51, 2020.06.15 22:46

Koreában tényleg nem volt előzménye női vezetőnek, de Sillában, az egyik elődállamban két királynő is volt
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.06.15 20:41

Megy a hiszti mert el akarjak venni a raketait, de o meg nem akarja adni. Kinabol a virust tudjak becsempeszni, valoszinuleg csunya ehezesek lesznek. A legszebb, meg legjobb vezeto hivei pedig ehenhalnak. Pontosabban tudjuk mennyire nem erdekli ot az emberek jolete, tehat igen nagy bajnak kell lennie, ha reakciokat adnak.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html