António Guterres ENSZ-főtitkár a szóvivője útján tudatta: "rendkívül aggódik" a kialakult helyzet miatt, és zavarba ejtőnek tartja az észak-koreai fejlemények miatt erősödő "konfrontációs retorikát". Stéphane Dujarric szóvivő azonban nem jelezte, hogy a világszervezet vezetője cselekvésre vagy akár nyilatkozatra készülne az Észak-Korea körül növekvő feszültség ügyében- írta az MTI.

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete - leszögezve, hogy Moszkva végrehajtja majd az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) által szombaton elfogadott új szankciókat Észak-Korea ellen - felhívta a figyelmet arra, hogy a THAAD amerikai rakétavédelmi rendszer dél-koreai telepítése nem oldja meg a ballisztikus rakéták elleni védelem problémáját.

A nagykövet egyúttal reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok "megőrzi nyugalmát a válság idején", s tartózkodik minden olyan lépéstől, amely "veszélyes reakciókat provokálhat" Észak-Korea részéről. Nyebenzja politikai párbeszédet sürgetett a feszültség enyhítésére. "A katonai megoldás egyáltalán nem lehet opció" - fogalmazott a diplomata.

James Mattis amerikai védelmi miniszter nyilatkozatban hívta fel Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor figyelmét arra, hogy "oda kell figyelnie" az ENSZ BT szombati szankciós határozatára, különösen azért, mert azt egyhangúlag hozták meg. A Pentagon irányítója szerint Phenjannak választania kell: vagy teljesen elszigeteli magát, vagy visszalép atomfegyverprogramjától. A tárcavezető egyúttal hangsúlyozta: az észak-koreai vezetésnek nem szabad fontolóra vennie egyetlen olyan lépést sem, amely "rezsimje megszűnéséhez és népe pusztulásához vezethet".

A miniszter fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei kiváló védelmi rendszerrel és támadóképességgel rendelkeznek.