Észak-Korea azért került gyanúba a súlyos kibertámadással kapcsolatban, mert korábban azzal fenyegette meg az Egyesült Államokat, hogy komoly és könyörtelen megtorlásra számíthat, ha nem akadályozza meg a Sony produkciójában készült The Interview című vígjáték bemutatását, amelyben a CIA két újságírót bérel fel Kim Dzsong Un észak-koreai vezető meggyilkolására.

Észak-Korea leszögezte, hogy a filmet "terrorista cselekménynek" tekinti, ugyanakkor tagadta, hogy a Sony elleni támadáshoz bármi köze lett volna. Mint közölte: talán "támogatói és szimpatizánsai" követték el a támadást. A gyanúsítást az ázsiai diktatúra állami médiája vasárnap "vad pletykának" nevezte.

A Sony Pictures számítógépes hálózata több mint egy hete vált használhatatlanná, miután a képernyőkön egy vörös koponya jelent meg, a "#GOP által meghekkelve" üzenet kíséretében, amelyben a GOP rövidítés állítólag a Guardians of Peace (Béke Őrei) elnevezést takarja. A Sony öt filmje kerülhetett ki az internetre a támadás után, köztük az Annie című klasszikus családi vígjáték új feldolgozása és a Brad Pitt főszereplésével már októberben bemutatott Harag. A The Interview viszont nem volt a kiszivárgott munkák között.

A korábban ismeretlen GOP hackercsoportot az észak-koreai közlemény az ország szimpatizánsai közé sorolta, és tagjait "a béke bajnokainak" festette le. A hackertámadással foglalkozó kiberbiztonsági szakértők közölték, hogy feltűnő hasonlatosságot találtak a Sony elleni támadásnál használt kód és olyan korábbi támadások kódja között amelyek Észak-Koreából dél-koreai vállalatok és kormányhivatalok ellen irányultak. A szakértők ugyanakkor megosztottak abban a kérdésben, hogy észak-koreai vagy független hackerek állnak-e a filmstúdió elleni támadás mögött.

A hackertámadás ügyében az FBI is nyomoz. A The Interview című filmet karácsonytól vetítik az észak-amerikai mozikban.