Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A korábbinál több észak-koreai teszi kockára az életét azzal, hogy megpróbál dezertálni sötét diktatúrában élő hazájából annak ellenére, hogy a sztálinista rezsim megszigorította a határok őrzését - adta hírül a Hunffington Post weboldalán. Számos megfigyelő úgy véli, hogy Kim Dzsongun diktatúrája elérte terrorkapacitásának határát, és megkezdődött a rendszer belső eróziója.

Idén eddig összesen 15 észak-koreainak sikerült kimenekülnie az ország méretű szigorított börtönből, közülük négyen katonák. Tavaly öten jártak sikerrel és csak egyikük volt katona. Ez háromszoros növekedés még akkor is, ha maguk a számok meglehetősen szerények.

A reménykedő spekulációkat inkább az táplálja, hogy az elmúlt egy hónapban két határőr katona is lelépett a rezsim elitalakulatából, amely a déli határon sorakozik fel, és egyikük sértetlenül sétált át Dél-Koreába.

Beválnak a szankciók?

A szakértők úgy vélik, hogy a dezertálók szaporodásának köze lehet, ahhoz, hogy éreztetik hatásukat az Észak-Korea ellen bevezetett ENSZ-szankciók. A gazdaság helyzete tovább romlik, ami a korábbinál is elviselhetetlenné teszi az utca emberének életét. Az Észak-Korea elleni korlátozások működnek - állítja egy korábbi dezertőr, jelenleg egy észak-koreai szolidaritási szervezet vezetője Dél-Koreában.

Főként az illegális piacok nevéről dzsangmadangnak titulált ifjabb generáció reagál érzékenyen a szankciók következményeire. E társadalmi csoport tagjai a dél-koreai média fogyasztói - nem a politikai hírekre kell gondolni, hanem a tévés szappanoperákra -, és nem hisz a sztálinista propagandának. A korlátozások élelmiszerhiányt okoznak, súlyosbodik az éhezés és az alultápláltság. Az, hogy több katona dezertál, arra utal, hogy a hadsereg is megrezzent.

Hat módszer

A brit The Sun eközben azokról a találgatásokról ír, amelyek az észak-koreai diktátor likviditásával kapcsolatosak. A bulvárlap hat lehetőséget sorol fel erre, amelyek közül kettőt legfeljebb elméletinek tekinthetünk. Ez a nukleáris csapás a rezsim vezetését rejtő bunkerek ellen, illetve a szárazföldi háború. Mindkettő súlyos erkölcsi kockázattal és emberáldozattal járna, és még sikerük sem garantált.

Sokkal reálisabb lehetőség egy kommandós akció indítása, amely megismételné Oszama bin Laden terroristavezér kiiktatását szervezete éléről és ezzel egyidejűleg az élők sorából. Nyílt titok, hogy Dél-Koreában létrehoztak erre feladatra egy speciális alakulatot, amely szorgalmasan gyakorolja a sztálinista rezsim lefejezésének manővereit.

Rakétaeső és kamikaze dróndarazsak

A negyedik lehetőség egy precíziós célzású rakéta bevetése, pontosabban egy egész rakétaeső elindítása az északi főváros, Phenjan minden olyan pontja ellen, amelyen Kim Dzsongun tartózkodhat. Dél-Korea rendelkezik az ehhez szükséges cirkáló rakétákkal.

A napokban derült ki, hogy a déli hadsereg egy olyan különleges egységgel is kísérleteik, amely bombákkal felszerelt, darázsként repülő, öngyilkos drónok seregével csapna le a diktátor konvojára. Szakértők szerint ha ezekből a fegyverekből elég sokat elő tudnának állítani és képesek lennének koordinálni a mozgásukat, akkor a Terminátor című filmből ismert robottámadásokat hajthatnának velük végre.

A régi, jól bevált módszer

Végül a hatodik megoldás Kim likvidálására az emberi történelemből jól ismert, hagyományos, jól bevált módszer: egy bérgyilkos bevetése. A CIA és a KGB a hidegháború idején nagy hatékonysággal ritkította egymás sorait bérgyilkosok segítségével, és végül is az észak-koreai sztálinista rezsim ennek az időszaknak a maradványa.

Bár nincs bizonyíték arra, hogy Dél-Korea és az USA képes lenne rávenni valakit Kim környezetében, hogy ölje meg a diktátort, nem lehet kizárni, hogy ezzel próbálkoznának. Kim néhány hónappal ezelőtt vádolta meg azzal az USA-t, hogy összeesküvést szőtt ellene.

A hivatalos északi média szerint a CIA és Dél-Korea által felkészített gyilkosok csoportja osont be az országba, hogy "biológiai és vegyi fegyverekkel terrortámadást hajtson végre a legfelsőbb főparancsnokság ellen, ahol elkapták őket és elnyerték méltó büntetésüket".

A nyitókép forrása: Pixabay.com