Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Cso Rjong Ha, a Koreai Munkapárt politikai bizottsága elnökségének tagja, a koreai néphadsereg legfőbb politikai bizottságának igazgatója Liu Jün-sannál, a Kínai Kommunista Párt legfelsőbb, héttagú vezetésének ötödik emberénél járt.

Liu szerint minden érintett félnek törekednie kell az atommentesítésre, a béke és stabilitás fenntartására, a feszültség csökkentésére, a problémák párbeszéd és tárgyalások útján történő rendezésére. Egyben sürgette a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését célzó hatoldalú tárgyalások mielőbbi megkezdését.

Cso azt hangoztatta, hogy országa energiáját gazdaságának fejlesztésére kívánja összpontosítani, s kész arra, hogy ehhez megteremtse a békés külső feltételeket. Mint mondta, látogatásának célja, hogy Kim Dzsong Un különmegbízottjaként javítsa, megszilárdítsa és fejlessze a két ország kapcsolatát.

Az elmúlt hónapok eseményei, az észak-koreai rakétakísérlet, a kísérleti atomrobbantás és az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokkal párhuzamos phenjani háborús retorika, a mozgósítások és más egyoldalú döntések nemcsak az ENSZ Biztonsági Tanácsánál, Szöulnál, Tokiónál és Washingtonnál váltottak ki heves tiltakozást, hanem Pekinget is a szankciókat támogatók mellé állították.

Észak-Korea és Kína, azaz a két "jó szomszéd" és barát viszonya elhidegülni látszott, s Kínában immár a média és a közvélemény is jó ideje bírálatokat fogalmazott meg a pekingi vezetés "határozatlanságával" kapcsolatban. Peking és Phenjan között az elmúlt körülbelül hat hónapban a mostani látogatás volt a legmagasabb szintű diplomáciai kontaktus.
Úgy tudni, Cso magas rangú delegáció élén érkezett szerdán a kínai fővárosba, s a küldöttséget elvitték a pekingi gazdasági övezetbe is. A Kínai Kommunista Párt nemzetközi főosztályának miniszteri rangú vezetője szintén fogadta a vendégeket.