Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elnök alig pár nappal korábban - a Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel Szingapúrban tartott csúcstalálkozó után - még azt mondta, hogy "Észak-Korea semmiféle nukleáris fenyegetést nem jelent", a csütörtöki kormányülésen pedig arról beszélt, hogy Észak-Koreában már megkezdődött az atomfegyver-mentesítés.

Pénteken viszont Trump elnöki rendelettel egy évre meghosszabbította az Észak-Koreára vonatkozó úgynevezett "országos vészhelyzetet", és egyúttal megújította a gazdasági szankciókat is.

Az elnöki utasítás kimondja, hogy "a fegyverekhez felhasználható hasadóanyagok megléte és elterjedése" és a phenjani kormány politikája és cselekedetei "továbbra is szokatlan és különleges fenyegetést jelentenek az Egyesült Államok nemzetbiztonságára, külpolitikájára és nemzetgazdaságára".

Az "országos vészhelyzet" 2008 óta van érvényben. Kim Dzsongun a szingapúri csúcstalálkozón ugyan ígéretet tett országa teljes és ellenőrizhető atomfegyver-mentesítésére, de ennek konkrét feltételeit és lépéseit Washington és Phenjan még nem dolgozta ki. Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója - ahogyan a héten fogalmazott -"a közeli jövőben" Phenjanba látogat, éppen a részletek egyeztetése végett.

Képünk forrása: AFP Photo/Saul LOEB