Észak-Korea: vajon mire készül Trump?

Donald Trump amerikai elnök szöuli látogatásának egyetlen kézzelfogható eredménye, hogy Dél-Korea kifejezte szándékát újabb amerikai fegyverek vásárlására - mondta Csoma Mózes, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Koreai Tanszékének vezetője az M1-en.
Dzindzisz Sztefan, 2017. november 8. szerda, 10:26
Fotó: AFP

Egyéb eredménye azért nem lett a találkozónak, mert az Egyesült Államok - a klasszikus hidegháborús rendszernek megfelelően - folyamatosan az amerikai-dél-koreai-japán együttműködést szorgalmazza - vélte Csoma Mózes. Dél-Korea viszont történelmi okokból szkeptikus Japánnal szemben, vagyis egyensúlyoz a saját célkitűzései, a "meglehetősen kiszámíthatatlan amerikai elnök" és az észak-koreai fenyegetés között.

A szakértő arról is szólt, hogy az Egyesült Államok fő célkitűzése a koreai félsziget atomfegyver-mentesítése, az észak-koreai rezsim viszont pontosan tudja, hogy csak addig tényező, amíg ezeket az eszközöket birtokolja - írja az MTI. (Már speciális atomcsapást is javasolnak Észak-Korea ellen.)

Az esetleges amerikai-észak-koreai tárgyalások hozadéka csak az lehet, hogy Észak-Korea felhagy a rakétakísérletekkel és a kísérleti atomrobbantásokkal, Dél-Korea és az Egyesült Államok pedig a rendszeres hadgyakorlatokkal - mondta Csoma Mózes.

HOZZÁSZÓLÁSOK