Eszközként használja Moszkva Magyarországot?

Magyarországot felhasználva igyekszik megtartani európai gázellátási kvázi monopóliumát Oroszország - állítja a Reuters háttérelemzése. Az orosz-török-macedón-szerb-magyar gázfolyosó terve ugyan valójában álom, de arra elég, hogy aláássa más projektek megvalósításának lehetőségét.
Napi.hu, 2015. február 25. szerda, 17:34
Fotó: Reuters

Miután Kreml kénytelen volt feladni az Oroszországot és Bulgáriát a tenger alatt közvetlenül összekötő gázvezeték, a Déli Áramlat megépítését, új tervet szőtt az orosz agytröszt. Szinte ugyanazokkal a partnerekkel együttműködve lefektették az alapjait egy alternatív, Törökországon át vezető útvonalnak, amelynek segítségével Moszkva megtarthatná gázszállítási kvázi monopóliumát Európában. Ez a gázellátási fölény a legfőbb ütőkártyája a Nyugattal szemben - írja a Reuters.

A Déli Áramlatról az EU ellenállása miatt kellett lemondaniuk - Brüsszel azt kifogásolta, hogy a vezeték és az abban susogó gáz ugyanannak a cégnek, a Gazpromnak a kezében lenne, ami ellenkezik az uniós joggal. Bár kétséges, hogy a nyugati szankciók és az alacsony olajár miatt nehéz helyzetben lévő orosz költségvetés ki tudja-e izzadni az alternatív terv, a Török Áramlat kivitelezéséhez szükséges forrásokat, folyamatosan fújják a hátszelet a projektnek.

Kecsegtetnek

A legutóbbi ilyen alkalom a török miniszterelnök budapesti látogatása volt. Orbán Viktor magyar kormányfő ismét kijelentette, hogy kormánya aktívan segítené a görög-török határra érkező orosz gáz Ausztriába juttatását. Kollégája, Ahmet Davutoglu valamivel óvatosabban nyilatkozott, arról beszélt, hogy nyitottak az orosz gáz Délkelet-Európába szállításának segítésére, de a potenciális kereslettel kapcsolatos részleteket még meg kell beszélni.

Szinte az összes gáz, amelyet a délkelet-európai országok elfogyasztanak, Ukrajnán keresztül érkezik hozzájuk, ám az oroszok 2006-ban és 2009-ben is elzárták ezt az útvonalat. Nyugaton azzal vádolják Moszkvát, hogy geopolitikai fegyverként használja az energiát. Ezt látszik alátámasztani, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő óriási mennyiségű orosz gáz kedvező árú eladásával kecsegtet EU-tagállamokat, köztük Magyarországot, hogy maga mellé állítsa őket. Ezzel megnehezítheti az unió további egységes fellépését a Kremllel szemben.

Kart karba öltenek

Brüsszel és Washington a többcsatornás gázellátás híve, például mérlegelik a folyékony gáz (lng) behozatalát az USA-ból és Katarból. Ezzel mérsékelnék az orosz energiahordozó fölényét Európában. Moszkva azonban nem mondott le arról, hogy fenntartsa virtuális gázellátási monopóliumát Európában - mondta Michael LaBelle, a budapesti CEU szakértője a Reutersnek. Nem kétséges, hogy Putyin és Orbán kart karba öltve dolgozik azon, hogy a Balkánon át orosz gázt hozzanak Magyarországra és Ausztriába.

A projekt megvalósítását azonban nem csupán az oroszok anyagi lehetőségeinek korlátai teszik kétségessé. Az útvonalon lévő országoknak szintén pénzhiánnyal küszködnek, ráadásul a macedón vezetést erősen idegesíti, hogy az ügy miatt belefolyhatnak egy kelet-nyugati konfliktusba. Ahogy egy helyi szakértő fogalmaz: ahol elefántok tapossák egymást, ott a hangyák szoktak rosszul járni.

Keresztbe tesznek

Ebben a pillanatban ez csupán egy tündérmese - mondta a Reutersnek Holoda Attila, az Aurora energetika tanácsadó cég igazgatója a Török Áramlatról. Szerinte az egész egy klasszikus orosz blöff.

Akárhogy is van azonban, már a projekt lehetőségének melegen tartása is bizonytalanságot szül, ami elidegenítheti a régiótól az alternatív beruházások iránt érdeklődő befektetői tőkét. A lehetőségek között emlegetik a szlovák vezetékrendszert Ukrajnán és Románián át a Balkánnal összekötő Eastringet, illetve egy Görögországot és Bulgáriát összekötő vezeték tervét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kasszandra, 2015.02.26 13:02

Putyin és Orbán dolgozik azon, hogy orosz gázt hozzanak Magyarországba, és Ausztriába. Az miért baj? Használat szempontjából a földgáznak ugyanaz az összetétele. Legalábbis az eltérés a használat szempontjából nem jelentős.
A Reuters helyében én kussolnék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kasszandra, 2015.02.26 12:55

Még jó, hogy megépült az "Északi Áramlat". Ha a déli irányból az ellátás nem lesz megoldva az eu-s hivatalnokok betartása miatt, akkor abból az irányból ugye biztosítanak majd nekünk vételezési lehetőséget? Addig majd a németek fagyoskodnak. Így jó lesz?
Ha megépülne déli irányból az LNG terminál, meg a török áramlat is, akkor működhetne a PIAC. Milyen jó lesz nekünk. Majd attól vásárolunk aki olcsóbb lesz. Ez így rendben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

henker, 2015.02.26 09:51

A ruszkik be vanna szarva, de nagyon. Nyugat-Európa az utóbbi 10 évben egyre kevesebb gázt vásárol tölük, 15 éven belül pedig a ruszkik teljesen jelentéktelenné fognak válni az EU-ban. Akkor aztán majd megint bevezethetik a hadikomunizmust, mert a bevételi forrásuk 25%-a kiesett.

De majd megtanulnak negyedével kevesebböl élni, ebben már van gyakorlatuk! Cak arra kell vigyázni, hogy ez a ruszki bérenc Orbán addig se tegye országunkat ruszki gyarmattá, hogy aztán együtt élvezhessék a magyar családok a ruszkikkal a nagy éhezések évtizedeit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2015.02.26 07:47

a cikket olvasva olyan érzésem támadt , vajon a prosti kihasznál , ha nem kéri a szolgáltatás ellen értékét.
Mert ugye van északi áramlat , az ok
De a déli az???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi2, 2015.02.26 07:40

Nem hiszem, hogy az oroszok fognak alternatívát biztosítani.
EU-nak nem bírálni, hanem alternatívát kéne keresni, hogy ne függjünk az ororszoktól
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html