Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Michigan állam legnagyobb városában, Detroitban Mark Goldsmith bíró döntött a kitoloncolás leállításáról, ami az egész Egyesült Államokban élő irakiakat érinti, akik közül sokan őrizetben vannak - írja az MTI.

A szövetségi igazságügyi minisztérium kifogására, amely szerint kerületi bíróságoknak nincs joguk ilyen ügyekben dönteni, a bíró huszonnégy oldalas állásfoglalással válaszolt. Ebben leszögezte, hogy a kitoloncolás felfüggesztését kérvényezőket halál, kínzás vagy súlyos üldöztetés fenyegeti, ha visszaküldik őket Irakba. (Felpörögtek a kitoloncolások Németországban.)

Az ezernégyszáz iraki között - több mint százukat a múlt hónapban vették őrizetbe Detroitban és környékén - sokan keresztények, és azt állítják, hogy Irakban a vallásuk miatt támadások érnék őket.

Az amerikai kormány álláspontja szerint azonban azért kell elhagyniuk az Egyesült Államokat, mert bűncselekményeket követtek el amerikai területen, némelyikük ellen már évek óta letartóztatási parancs van érvényben. Az igazságügyi tárca azzal is érvel, hogy az iraki kormány jelezte: visszafogadja Amerikából kitoloncolt állampolgárait.

Mark Goldsmith szerdára meghallgatást rendelt el az ügyben.