Ettől retteg most az EU

Észak-Korea hétfői újabb rakétakísérlete annak bizonyítéka, hogy a világ komoly biztonsági fenyegetésekkel néz szembe, és ez a helyzet továbbra is megkívánja, hogy az Európai Unió megbízható békeközvetítő legyen nem csak a szomszédjai, hanem a távoli országok számára is - jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az uniós tagországok külügy- és védelmi minisztereinek brüsszeli találkozójára érkezve hétfőn.
Dzindzisz Sztefan, 2017. március 6. hétfő, 09:23
Fotó: Reuters

Észak-Korea négy ballisztikus rakétát indított hétfőn az ország nyugati partján, a kínai határhoz közel lévő, Tungcsang-zsi nevű kísérleti telepről. A rakétákat kelet felé lőtték ki, amelyek közül három a Japán-tengerbe, Japán kizárólagos gazdasági övezetében csapódott be.
Mogherini szerint a béketeremtés és a béke megőrzése indokolja, hogy együttes ülést tartsanak a tagállamok külügy- és védelmi miniszterei annak érdekében, hogy az Európai Unió még megbízhatóbbá, még hitelesebbé és erősebbé váljon a védelem és biztonság területén.

Úgy fogalmazott, hogy az európai védelem és biztonság az unió számára együttes megközelítést jelent a diplomáciával, a humanitárius segítségnyújtással, a gazdasági és infrastrukturális fejlesztésekkel. (Nemrég az USA is megfenyegette Észak-Koreát.)

Federica Mogherini arról is tájékoztatott, hogy a brüsszeli találkozón várhatóan megerősítik az Európa biztonságát is szolgáló képzési missziók munkáját, amely ugyan nem egy európai hadsereget jelent, de az unió egyik legjelentősebb és legeredményesebb katonai tevékenységét - írja az MTI.

Európa biztonságához a nyugat-balkáni régió stabilitása is hozzátartozik, ezért az Európai Unió a hétfői miniszteri ülésen, valamint a hét második felében tervezett állam- és kormányfői találkozón is ki kívánja nyilvánítani, hogy folytatja bővítési erőfeszítéseit, és "közelebb kívánja hozni" az unióhoz a térség országait.

HOZZÁSZÓLÁSOK