A nyugat-balkáni térség nyugtalanítja a német-francia tandemet, mert a régió hat unión kívüli országa közül mind szeretne bekerülni az EU-ba, de egyik sincs felkészülve a tagságra - szemlézte a Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkét Szelestey Lajos a Napló hírportálon megjelent cikkében. Ezen országok vezetői hétfőn találkoztak Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia államfővel.

Hogy mi történik akkor, ha egy államot ilyen állapotban mégis felvesznek, azt a román és bolgár példa illusztrálja. Mindkettő esetében korrupt a politika és az igazságszolgáltatás, a bolgároknál további gond a szervezett bűnözés. Mindkét országban csorbul a jogállam. Ennek ellenére téves jelzés volna, ha az érintett államok közelebb kerülhetnének az unióhoz, leszámítva Észak-Macedóniát, melynek reformbarát kormánya rendezte a névvitát a görögökkel. Ezt honorálni kellene, de a tárgyalások előreláthatólag így is évekig tartanak.

A többiek esetében sötét a kép, kiváltképp Szerbia esetében. A probléma nem gazdasági jellegű, hanem hogy a lakosságnak csupán 29 százaléka ért egyet az EU-csatlakozással. A kormánypárti sajtó szerint az EU nem más, mint egy albánbarát és meleg lobbi, a célja, hogy iszlamizálja Európát. Ebben a hangulatban Szerbiával egy újabb Magyarország kerülne be az EU-ba, egy olyan állam, amelyben a Brüsszel elleni uszítással választásokat lehet nyerni.