Javítani kell az épületek energiahatékonyságát - íme, Brüsszel terve

Az Európai Bizottság épületkorszerűsítési stratégiát tett közzé, amelynek révén az épületek energiahatékonyságát javítanák az üvegházhatásúgáz-kibocsátások csökkentéséért és az energiaszegénység mérsékléséért - közölte a brüsszeli testület.
Szabó Zsuzsanna, 2020. október 14. szerda, 20:17
Fotó: Shutterstock

Az Európai Bizottság közleménye szerint ezzel a stratégiával a következő évtizedben megkétszereznék az épületkorszerűsítési arányt, és biztosítanák, hogy a felújítások nagyobb energia- és erőforrás-hatékonyságot eredményezzenek. A stratégia megvalósítása révén uniós szinten akár 35 millió épületet is fel lehet újítani, és 160 ezer zöld munkahely is létrejöhet az építőiparban 2030-ig - állítja a Bizottság.

A testület rámutatott, hogy az uniós energiafogyasztás mintegy 40 százalékáért és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mintegy 36 százalékáért az épületek felelősek. Mivel évente csak 1 százalékuk esetében végeznek energiahatékonysági korszerűsítést, ezért a Bizottság szerint határozott intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy Európa 2050-ig klímasemlegessé váljon.

A stratégia prioritásokat határoz meg a fűtés és hűtés dekarbonizációja, az energiaszegénység és a legrosszabb teljesítményt mutató épületek felszámolása, valamint a középületek, például iskolák, kórházak és közigazgatási épületek felújítása terén.

A bizottság a megvalósítás érdekében új európai korszerűsítési programot is elindít Bauhaus néven. A több tudományt, és szakterületet érintő kezdeményezés keretében folyó munkát egy külső szakértőkből, köztük tudósokból, építészekből, tervezőkből és formatervezőkből, művészekből és a civil társadalom képviselőiből álló tanácsadó testület fogja irányítani.

A projekt keretében 2021 nyaráig széleskörű részvételen alapuló, közös alkotási folyamat zajlik majd, 2022-ben pedig az uniós bizottság első körben öt Bauhaus-központból álló európai hálózat kiépítését kezdi meg a tagállamokban.

HOZZÁSZÓLÁSOK