Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bizottság elnöke jelezte: férfi és női jelöltet egyaránt vár a távozó biztos helyére. Az ír sajtó szerint a kormány Leo Varadkar miniszterelnök-helyettest vagy Simon Coveney külügyminisztert jelöli a tisztség betöltésére, de Mairead McGuinness európai parlamenti alelnök és Enda Kenny volt miniszterelnök neve is szóba került.

Von der Leyen újságíróknak azt is elmondta: még nem világos, hogy Írországból ki tudná helyettesíteni a lemondását szerdán bejelentő Hogant "ilyen gyorsan egy ilyen fontos szakterületen". Hozzátette: később fog dönteni a portfóliók végleges elosztásáról a biztosok testületében, Hogan területét ideiglenesen Valdis Dombrovskis alelnökre bízza.

Az elnök hangsúlyozta emellett: a járványhelyzet miatt felkérte a biztosokat, hogy fordítsanak különös figyelmet az alkalmazandó nemzeti vagy regionális szabályok és ajánlások betartására.

A bizottság szóvivője szerint Ursula von der Leyen nem fog külön vizsgálatot indítani azzal kapcsolatban, hogy az uniós biztosok hol és miként töltötték nyári szabadságukat.

Hogan szerdán este jelentette be, hogy benyújtotta lemondását, miután vasárnap nyilvánosságra hozott közleményében ismételten bocsánatot kért azért, hogy nem tartotta be az egészségügyi szabályokat.

Korábban az ír kabinet elhatárolódott a biztostól, amiért a korlátozások dacára részt vett az ír parlament golfegyesületének vacsorarendezvényén, amely nem felelt meg az egészségügyi előírásoknak, továbbá közfelháborodást is keltett országában. Az ír egészségügyi minisztérium emellett azt veti Hogan szemére, hogy a beutazását követően Írországban tett útjaival további járványügyi intézkedéseket, így vesztegzárra vonatkozó előírásokat is megszegett.