A brexit vélhetően már az év végéig majdnem annyiba fog kerülni az Egyesült Királyságnak, mint az a bő 200 milliárd font, amelyet az elmúlt 47 évben befizetett az Európai Unió kasszájába - vette át a Bloomberg Economics kutatásának eredményeit a Business Insider. A kutatóintézet munkatársai az eddigi költséget 130 milliárd fontra teszik, amihez 2020 végéig további 70 milliárd adódik hozzá, összesen 200 milliárdra növelve a cechet.

A Dan Hanson közgazdász-kutató szerint a brexit miatt kialakult bizonytalan gazdasági környezet az oka annak, hogy a brit gazdaság növekedési üteme a 2016. júniusi népszavazás óta elmard a világ legfejlettebb országait tömörítő G7 többi országának tempója mögött. Ennek eredményeként a brit gazdaság (a GDP) három százalékkal kisebb, mint amekkora akkor lenne, ha referendumon az EU-ban maradás kapott volna többséget.

Kártékony és mérgező

Eközben a parlamenti könyvtár adatai szerint az Egyesült Királyság az inflációval korrigálva 1973 és 2020 között összesen 215 milliárd fontot fizetett be az Európai Unió pénzügyi alapjaiba, azaz a számítások arra utalnak, hogy négy és fél év alatt sikerül annyit veszteni a brexiten, amibe több évtizeden át az EU-tagság került. Ehhez képest a brexiterek egyik fő érve a kilépés mellett az volt a népszavazáson, hogy óriási megtakarítást lehetne elérni, ha az országnak nem kellene befizetnie az uniós költségvetésbe.

És a kutatók úgy vélik, hogy nem várható javulás. Miután Boris Johnson és a Konzervatív Párt megnyerte a december 12-ei előrehozott parlamenti választást az üzleti bizalom tovább csökkent, akárcsak a befektetések. Az annualizált, azaz éves szintre átszámolt gazdasági növekedés kettőről egy százalékra csökkent.

A mérgező, kártékony gazdasági bizonytalanság tovább fog tartani. Az Egyesült Királyságnak tisztáznia kell új kereskedelmi kapcsolatait az EU-val, miközben tovább küszködik a gyenge termelékenységgel, amely a 2008--2009-es pénzügyi és gazdasági válság óta fékezi a GDP növekedését. A brexit éves költsége így várhatóan nőni - fog véli Hanson.