Nagy őrültséget csinálhat az EU hamarosan

Akármilyen őrültségnek hangzik is, több olyan politikai erő is van, amelynek nem lenne kifogása azt ellen, hogy az Egyesült Királyság válási megállapodás nélkül zuhanjon ki az EU-ból, annak ellenére, hogy ennek katasztrofális gazdasági és geopolitikai következmények lennének.
Komócsin Sándor, 2018. szeptember 2. vasárnap, 12:48
Fotó: AFP

Gyógyszerhiány, kilométeres, mozdulatlan kamionsorok az autópályákon, az adminisztráció jelentős növekedése, új vámok drágítják az autók és az élelmiszer importját, gyárak, amelyek leállnak az alkatrészhiány miatt. Ezt hozná magával, ha az Egyesült Királyság válási megállapodás nélkül hullana ki az EU-ból. Nyilvánvaló, hogy józan ésszel mindenki igyekezne elkerülni egy ilyen forgatókönyvet, ám lehet a józan észnek a brexit esetében nem osztottak lapot - derül ki Gideon Pachman, a Finacial Times (FT) publicistája írásából.

A cikkíró három olyan politikai erőt is talál, amelynek különböző megfontolások alapján nem lenne kifogása ez ellen a lehetőség ellen. Az első a kemény brexit híveinek csoportja a brit Konzervatív Párton belül, amely árulásnak tartja Theresa May kormányának legutóbbi kezdeményezését a megállapodásra. Ennek legfőbb eleme, hogy a szigetország az áruk kereskedelmében az EU-s vámunió tagja maradna, míg a szolgáltatások terén nem.

A második a kemény maradáspártiak csoportja, amely úgy véli, hogy az említett drámai következmények ráébresztenék az embereket, hogy mekkora tévedés a brexit, és ezért vissza lehetne csinálni a dolgot. A harmadik az Európai Bizottság, amely úgy látja: jobb, ha nincs megállapodás, mintha olyan kompromisszum születik, amely sérti az egységes európai piac alapértékeit.

Tévedések

A brexiterek bizonyára hisznek saját propagandájukban, miszerint a britek arra szavaztak bő két éve, hogy országuknak ki kell lépnie az egységes európai piacról és el kell utasítani az Európai Bíróság joghatóságát. Tévednek azonban ha azt hiszik, hogy ennek az állapotnak a drámai bekövetkezése egyik napról a másikra - a "mi majd megmutatjuk a világnak" jegyében - nemzeti egységet teremtene a függetlenség mögött. Ehelyett valószínűleg még mélyebbé válna a társadalom megosztottsága a menni vagy maradni kérdése mentén kettévágott országban.

Kizárta az újabb népszavazás lehetőségét Nagy-Britannia EU-tagságáról vasárnap megjelent írásában Theresa May brit miniszterelnök.

A maradáspártiak ennek épp az ellenkezőjét gondolhatják, azt, hogy a brexit durva következményei egy csapásra hiteltelenné tennék az azt propagáló politikusokat, élükön Boris Johnson és Jacob Rees-Mogg tori parlamenti képviselőkkel. Tévednek azonban, ha azt hiszik, hogy a válságok a mérsékelt politikai erők malmára hajtják a vizet. Éppen ellenkezőleg a gazdasági-politikai krízisek a radikális politikacsinálás melegágyai.

Az EU doktriner ragaszkodása az áruk, a tőke és a munkaerő szabad áramlásának szentháromságához, mondván: a válás nélküli megállapodás mégis csak Nagy-Britanniában fogja okozni a legnagyobb bajokat, szintén hiba. Egyrészt az EU-ban, főként Észak-Európában is súlyos következményei lennének ennek, másrészt az EU és Nagy-Britannia viszonyának elmérgesedése geopolitikai őrültség egy olyan időszakban, amikor egyszerre izmozik Európával Oroszország, Kína és az USA.

Mi lehet a vége?

Ez a három politikai csoport együtt összehozhatja a válás nélküli brexitet. Kompromisszumképtelenségükkel egy óriási válság kirobbanását kockáztatják, amelyet nem lennének képesek kezelni, mert fogalmuk sem lehet arról, milyen következményekkel járhat. A baj elkerülésének kulcsa Brüsszel kezében lehet. Az EU nem tudja közvetlenül befolyásolni a brit belpolitikai folyamatokat, de ha teljesen elutasítja a May-kormány javaslatát, azzal utat nyit a válás nélküli brexit előtt, annak minden következményével.

Az Európai Bizottság eddig ragaszkodott ahhoz, hogy a britek előtt vagy egy a Kanada-EU szabadkereskedelmi megállapodás mintáját követő szerződés lehetősége, vagy a kvázi EU-tagságot jelentő norvég modell elfogadásának lehetősége áll. Figyelembe véve azonban a felek közötti egyedülálló politikai, gazdasági és stratégiai kapcsolatokat, el lehetne fogadni egy egyedülálló brexit utáni viszony forgatókönyvét is - véli vagy inkább ajánlja az FT publicistája. Minden részt vevő félnek mielőbb leckéket kellene vennie a kompromisszumkötés művészetéből.

A fotó forrása: Emmanuel Dunand/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

flydomi, 2018.09.04 14:59

@Czirok_a_gasztroblogger:
@nandras51: "ki kell vágni a szuverénkedő barmokat az EU-ból"

Egyetértek!

Bruhahahaha torplilla
Mondtam tobbszor is,hogy folyamatosan hazudoztok meg sajat magatoknak is Bruahahahahahaha.
Probaljatok meg nem szellel szembe vizelni,igy az a mocsok hazugsag nem a sajat arcotokba csapodik Bruahhaahahaha.Illibsi nemzetellenes hazugok -bruahhaahahahaha.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.09.03 21:35

@nandras51: "ki kell vágni a szuverénkedő barmokat az EU-ból"

Egyetértek! Csak szóljál már erről a gazdáidnak, a brüsszeli sorosbérenc maffiának is akik épp most akadályozták meg a választott olasz kormányt ebben, a senki által nem választott "államfő" vétójával, Móricka...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nandras51, 2018.09.03 21:27

Nem értek egyet az FT cikkírójával. Példát kell statuálni, ki kell vágni a szuverénkedő barmokat az unióból, akármi is lesz az eredménye Nagy-Britanniában. Szerintem hamar rájönnek, hogy hazudoztak nekik, és a szélsőségeseiket is megutálják, ha hőbörögni kezdenek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.09.03 12:56

@lamlam:
ez sem ilyen fekete-feher szitu. egyreszt bar norvegia meg svajc sem az eu tagja, megis hatalmas alapokat hoztak letre, hogy az elmaradott eu tagorszagok gazdasagait erositsek. tehat ok ugy netto befizetok, hogy nem is tagjai az unionak. bezony, a kimaradasnak is ara van, a piac megnyitasaert cserebe kemenyen tejelnek, mikozben az unios szabalyozast es joganyagot, amibe beleszolasuk sincs, kenytelenek szinte teljesen atvenni.

pl friss tema, ha az eu-ban megszuntetik az oraattallast, akkor nekik nem muszaj, de kurvara meg fogjak tenni ok is, mert ez egy gazdasagi versenyhatrany szamukra, ha nem valtanak. tehat az eu hoz egy dontest, amire nekik reagalniuk kell, megpedig ugyanugy. mindezt a megkerdezesuk nelkul. ahogy a gorbe uborkajukat is kibaszhatjak az ablakon, ha az eu-s piacra nem hozhatjak be, otthon sem fognak erte kapni egy vasat sem. sokkal jobban fugg egy kulso tarsult orszag az eu-tol es annak piacatol, mint egy belepett orszag. es ismetlem, a legsulyosabb, hogy semmibe nem tudnak beleszolni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.09.03 12:50

@Czirok_a_gasztroblogger:
azert ugye vagod, hogy svajc 120 ketoldalu kereskedelmi szerzodest kotott az eu-val? anglianak pillanatnyilag egy sincs. a vamhatarok szerinted nem fognak ellatasi problemat es kurva nagy dragulasokat okozni? dehogynem. az atlagangol ugy megszopja a kilepest, hogy csak na. en is dologozok a "b" terven, ha szakadekba akarnak ugrani, akkor hajra, en inkabb europaval maradok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html