Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Az új tervezet, közös munkánk gyümölcse. Az utolsó lépések mindig a legnehezebbek, de hiszem, hogy további közös munkával célt érünk" - mondta a tanácselnök.

Az Európai Bizottság által javasolt Új Nemzedék EU (Next Generation EU) nevű helyreállítási csomag célja, hogy enyhítsen a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági és társadalmi válságon. A bizottság eredeti tervei szerint a 750 milliárd eurós mentőcsomag nagyobbik része, 500 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásokból, 250 millió euró pedig a tőkepiacokon felvett hitelekből állna. A kölcsönfelvétel önkéntes a tagállamok számára, míg a támogatásokból minden tagország részesül.
Információk szerint a huszonhetes körben kezdődő tanácskozás már egy 750 milliárd eurós helyreállítási alapról szól, 390 milliárd euró összegű támogatásokkal és 360 milliárd euró kölcsönökkel.

Az új EB-javaslatnak is része a jogállamisági feltétel, rögzítik, hogy az EU pénzügyi érdekeinek védelmében aktiválható eljárásnak megkülönböztetésmentesen kell működnie, elkülönülve a már létező eljárásoktól - értesült az Eurologus. Az esetleges szankciókra az Európai Bizottság tesz javaslatot, amelyet a tagállamok minősített többséggel hagyhatnak jóvá.

Menczer: támadás zajlik Magyarország ellen

Magyarország elleni támadásnak tartja az uniós források elosztását és a politikai feltételek összekapcsolását Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, aki erről az M1-en beszélt az MTI szerint.

A a magyar és a holland miniszterelnök között kibontakozó vita kapcsán azt mondta: a holland előterjesztés szerint valakik új, ködös szabályok alapján megmondanák, hogy melyik ország jó demokrácia és melyik nem. Egy új mechanizmus azonban így biztos nem elfogadható, azt alaposan meg kell tárgyalni - fűzte hozzá.

Mindez pusztán bosszú Magyarország migrációt elutasító politikája miatt - így vélekedik valamiért az államtitkár.