EU-csúcs: megszólalt Angela Merkel

A dolgok jelenlegi állása szerint, úgy tűnik, a megbeszélések nem lesznek könnyűek az Európai Bizottság vezető tisztségéről - jelentette ki a német kancellár a brüsszeli rendkívüli EU-csúcstalálkozót megelőzően vasárnap. Emmanuel Macron fontosnak nevezte, hogy "új csapatot" állítsanak össze.
Domokos László, 2019. június 30. vasárnap, 20:36
Fotó: Getty Images

A rendkívüli uniós csúcstalálkozó "valószínűleg eltart egy ideig", de Németország "konstruktív lesz" a vita során, közölte Angela Merkel újságíróknak nyilatkozva. Donald Tusk uniós tanácsi elnöknek "nehéz a feladata", de Németország mindent megtesz, hogy elkerülje a "intézményközi konfliktust" az Európai Tanács és a Parlament között.

Németország javaslatot fog tenni az Európai Bizottság elnöki tisztségégére, és komoly vita várható a többi uniós intézményi vezető posztját illetően is - tette hozzá rövid nyilatkozatában a német kancellár az MTI beszámolója szerint.

A kancellár szerepével kapcsolatban a Financial Times brüsszeli tudósítója tweetjében azt írta: Merkel megérkezett a csúcstalálkozóra, valószínűleg elvesztette ellenőrzését saját néppártja felett. Ő volt ugyanis az egyetlen vezető, aki teljes mértékben támogatta Timmermans jelölését a jobbközép (pártok) csúcstalálkozót megelőző ülésén, amelyen a résztvevők fellázadtak az ellen az elképzelés ellen, hogy a bizottságot a szocialisták kezére adják - olvasható a bejegyzésben.

Emmanuel Macron újságíróknak nyilatkozva kijelentette, mindhárom uniós intézmény, az Európai Bizottság, a Parlament és a Tanács elnökéről is döntésnek kell születnie vasárnap, az Európai Központi Bank következő vezetőjéről egy későbbi időpontban határozhatnak.

A francia elnök érkezésekor fontosnak nevezte, hogy az Európai Tanács egynapos csúcstalálkozóján "új csapatot" legyenek képesek összeállítani, s hogy "válaszok szülessenek" a legfontosabb kérdésre, arra, hogy kik vezetik az uniós intézményeket a következő években. "Több név is előkerült már, de mindenekelőtt egyensúlyt kell teremteni. Két férfinak és két nőnek kell helyet foglalnia" a megnevezett négy vezető tisztségben - mondta a francia államfő.

Szavai szerint Frans Timmermans szociáldemokrata listavezető, az Európai Bizottság alelnöke szerinte "megfelelő" személy a bizottság következő elnöki posztjára. Bizakodó a tekintetben, hogy az uniós tagországok vezetői "konstruktív megállapodást" találnak e tekintetben.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság leköszönő elnöke érzekésekor azt mondta: világos elképzelése van arról, hogy mit kell tenniük a tagországok vezetőinek. "Végére kell jutnunk" az uniós intézmények vezető tisztségeiről folytatott vitának.

Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, a "liberálisok megölték" az Európai Parlament által a 2014-es választás előtt létrehozott rendszert. "A csúcsjelölti rendszer liberális koncepció volt, de csődöt mondott, mivel nem tudtak egyetérteni egyetlen jelöltben sem, hetet, nyolcat vagy kilencet is javasoltak" - fogalmazott.

Frans Timmermans jelöltségét illetően Juncker azt mondta: ha nem lenne megfelelő ember, nem nevezte volna ki helyettesének, aki a feladatot jól el tudta látni.

Xavier Bettel, Luxemburg miniszterelnöke szerint "áttörés" várható az uniós intézmények vezetőiről folytatott, várhatóan éjszakába nyúló vita során. Véleménye szerint a posztok várományosainak kijelölése esetében a nemek közötti egyenlőség kérdése fontos üzenet az unió részéről: két nőnek és két férfinek kell helyet foglalnia a vezetői székekben. A nemek közötti egyenlőség kérdése elengedhetetlen, amiről nem csak beszélni kell, hanem e szerint kell cselekedni is - véli Bettel.

António Costa portugál kormányfő szerint Frans Timmermans az a személy, aki a legjobb képességekkel rendelkezik az Európai Bizottság következő elnöki posztjára. Véleménye szerint jó esély van arra, hogy az uniós tagállamok vezetői őt javasolják a tisztségre.

Brigitte Bierlein ügyvezető osztrák kancellár úgy nyilatkozott, ha egy jelöltnek valódi többsége lenne, Ausztria meg fogja szavazni azt. Az uniós szerződések legfontosabb szempontjai között szerepel az egyensúly és a kompromisszum. Ausztria "Európa érdeke szempontjából értékeli" a vezető tisztségekre vonatkozó javaslatokat.

Klaus Iohannis román államfő a találkozóra érkezve "hosszú éjszakát" jósolt, amelynek véleménye szerint "nem lesz konkrét eredménye". Véleménye szerint a legjobb lenne azonban, ha az Európai Tanács döntést hozna az Európai Bizottság elnökének személyéről, mielőtt az új Európai Parlament kedden kezdődő alakuló ülését megnyitná. "Ha ez nem történik meg, önmagában nem katasztrófa". Az a fontos, hogy legyenek olyan megoldások, amelyek életképesek és elfogadhatók - tette hozzá.

A tagországok állam- és kormányfői vasárnap este rendkívüli csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben, egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.07.01 09:07

Hogy a sötét némber mit mond, az teljesen irreleváns. Vélhetően Lorazepam-ot szed, ezért vonaglik most már szinte mindig. Erős antidepresszáns, melynek számos mellékhatása van, mint pl. a kognitív képességek leépülése, demencia, zavartság, realitás vesztés, viselkedési zavarok, depresszió, stb. Vagyis mostanra már nem beszámítható. És egy ilyen vezet egy országot. Rémes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html