Az EP-választás után rögtön EU-csúcs is lesz

Az Európai Unió tagországainak vezetői május 28-án, két nappal az európai parlamenti (EP-) választásokat követően csúcsértekezleten vitathatják meg a szavazás eredményét, továbbá azt, hogy ki lehet az Európai Bizottság elnöke a következő öt évben - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2019. május 3. péntek, 14:21
Fotó: Napi.hu / Szabó Zsuzsanna

Uniós források pénteki tájékoztatása szerint a csúcstalálkozót várhatóan Brüsszelben tartják majd. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke május 9-én, a tagországok állam-, illetve kormányfőinek a romániai Nagyszebenben tervezett rendkívüli csúcsértekezlete alkalmával jelentheti be a következő találkozót - közölték az idézett források.

Mint emlékeztettek, a legutóbbi, 2014-es választásokat követően tartott csúcstalálkozóhoz hasonlóan az uniós tagországok vezetőinek ismét lehetősége nyílik arra, hogy az EP frakcióinak csúcsjelöltjeiről vitázzanak.

Az Európai Parlament új összetételében július 2-án ül össze, hogy felszólítsa az Európai Tanács tagjait, hogy jelöljék ki, a leköszönő bizottsági elnök, Jean-Claude Juncker utódját a legtöbb szavazatot szerzett pártcsalád vezető jelöltjei közül. Az EP-választást május 23. és 26. között tartják az Európai Unió tagországaiban.

Az előző, 2014-es EP-választáson Jean-Claude Juncker volt a legtöbb szavazatot szerző Európai Néppárt (EPP) listavezetője. Az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács ezért őt jelölte az Európai Bizottság elnökének, az Európai Parlament pedig meg is választotta a tisztségre.

A csúcsjelölti rendszer automatikus alkalmazását - amely már legutóbb is vitákat váltott ki - azonban több tagállam is elveti, mivel az EU alapszerződése értelmében az Európai Tanács hatáskörébe tartozik a jelölt megnevezése az Európai Bizottság élére, akiről aztán az Európai Parlament feladata szavazni. A csúcsjelöltek megnevezésével viszont a pártok gyakorlatilag kész tények elé állítják a tagállamok vezetőit.

A május végi EP-választások legesélyesebb csúcsjelöltjei között van Manfred Weber néppárti EP-képviselő, valamint az Európai Szocialisták Pártja (EPS) jelöltje, Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba7272, 2019.05.03 20:49

Ééééééés bejelentik, hogy meg kell ismételni a választásokat, mert nem nyert a Bal-libcsi-zöld bagázs! Ezt majd addig ismétlik, teszik, amíg nem nyernek +1 szavazattal. Mint ahogy ez már megtörtént az EP életében...
Komolytalan, viccbanda az egész!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.05.03 14:51

Ott fogják kirúgni a ballibbereket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html