Merkel: elképzelhető, hogy vasárnap nem tudják lezárni a vitát

A tárgyalások harmadik napján is megosztottak az uniós tagállamok a koronavírus-járvány által okozott károk helyreállítására létrehozandó mentőcsomag méretével és feltételeivel kapcsolatban - számol be az uniós csúcsról az Index.
Szepesi Anita, 2020. július 19. vasárnap, 19:01
Fotó: AFP

Angela Merkel és Emmanuel Macron már jelezte, hogy fogytán a türelmük az elvileg 750 milliárd eurósra tervezett segélycsomag megszavazásával kapcsolatban. Merkel szerint elképzelhető, hogy vasárnap nem tudják lezárni a vitát, nem tudják egyeztetni a tagállamok változatos kéréseit. Kérdéses az alap mérete, az elosztás módszerei és a jogállamiság feltételei - olvasható a portál beszámolójában.

Emmanuel Macron francia elnök szerint mutatkozik hajlandóság arra, hogy egyezség szülessen a helyreállító alappal kapcsolatban, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tervnek ambiciózusnak kell lennie.

"A kompromisszumra való hajlam nem téríthet el ettől minket - jelentette ki az MTI szerint. Hozzátette, hogy nem az elvekről folyik a vita, amikor egy példátlan egészségügyi és gazdasági válsággal néz szembe Európa, amelyet egységben lehet csak leküzdeni.

A helyreállítási csomaggal kapcsolatos jogállamisági feltételekkel kapcsoltban elmondta, hogy a vezetők többsége között egyetértés van arról, hogy ezeket nem szabad feladni, mivel ezek az értékek az unió egységének központi elemei.

Mark Rutte holland miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy még ha van is valamennyi lehetőség a megállapodásra, olyan fontos kérdések szorulnak további tisztázásra, mint a jogállamisági feltételek, a vissza nem térítendő támogatások, a kölcsönök aránya, valamint a hosszú távú költségvetéshez kapcsolódó visszafizetések nagysága.

Sebastian Kurz osztrák kancellár támogatja a holland miniszterelnököt a hatékony jogállamisági záradék előmozdításával kapcsolatban, mivel "ez komoly kérdés, így nem lehet alku tárgya." Hozzátette, a "takarékos négyek" vezetői határozott álláspontot képviselnek ezzel kapcsoltban, és "megegyeztünk, hogy egy bizonyos szintnél meghúzzuk a vonalat."

A forrásösszegek kormányzati felhasználásával kapcsolatban hozzátette: abban is egyetért a holland miniszterelnökkel, hogy a kiosztott pénzeket ellenőrzés alatt kell tartani és biztosítani azok "helyes" felhasználását.

A kancellár nyilatkozatában üdvözölte azt is, hogy Finnország, noha hivatalosan nem csatlakozott a takarékosok csoportjához, rendszeresen részt vesz a megbeszéléseken, ami további súlyt ad a négyek álláspontjához, és megerősíti tárgyalási pozíciójukat.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő azt mondta, hogy két nap tárgyalás után sem sikerült dűlőre jutni a lengyel szempontból legfontosabb kérdésekben, a költségvetés és a jogállamiság kérdésében. A tervezet jogállamisággal kapcsolatos záradéka nem kidolgozott, nem világos - hangoztatta.

Antonio Costa portugál kormányfő, ugyanakkor reméli, hogy vasárnap a 27 tagállam megállapodásra jut, mivel "érződik, hogy a vezetők hajlanak a kompromisszumra, noha még vannak lezáratlan kérdések." "Amennyiben nem lesz vasárnap megegyezés, az negatív hatással lesz az európia gazdaságra, és állampolgárokra, akik bíznak abban, hogy az unió gyorsan és határozottan reagál a jelenlegi válságra" - közölte.

Costának úgy tűnik, hogy eddig a tagállamok többsége a "négy takarékos állam" aggodalmait próbálja megválaszolni, pedig itt lenne az ideje, hogy ők is hajlandóak legyenek egyezkedni, mivel a vonakodás csak a bizonytalanságot fokozza.

Görögország miniszterelnöke, Kiriákosz Micotákisz is reményét fejezte ki, hogy a vezetők vasárnap túljutnak a tárgyalások holtpontján. Kijelentette, hogy az uniónak ebben a helyzetben nem szabad gyengének mutatkoznia. Kompromisszumra kell törekednünk, azonban ez nem csökkentheti a válságra adott válaszok határozottságát.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök kijelentette, hogy "erősen támogatja az intézkedéscsomag jogállamiság-feltételeit, viszont tekintetbe kell venni egyes országok, például Szlovénia félelmeit is" ezzel a kérdéskörrel kapcsoltban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

toferi41@freemail.hu, 2020.07.19 19:59

Három napig vajúdtak a hegyek, de az is lehet, hogy csak .abáltak és dumáltak, és még egeret sem szültek!Még be sem fejezték ezt az Európa számára fontos megbeszélésüket, de már is a másikra tolják a sikertelenségért való felelősséget!Orbán azt nyilatkozta, hogy a jogállamiság olyan alap kérdés, amelyet ha valaki nem fogd el az nem lehet az EU tagja.Ezzel azt akarta kiemelni, hogy Ő aztán ezt a kritériumot mindig elfogadta , azt nem sértette meg, még akkor sem ha több kötelezettségszegési eljárás indult e miatt az ország ellen.Ilyen kijelentés mellett nem találta ellentmondásosnak azt, hogy a eus tervezetből kihúzta a jogállamiságra vonatkozó kitételeket, melyek főként azért kerültek abba bele, mert Magyarország és Lengyelország sorra sértette meg ezeket a követelményeket.Szóval sokféle képen lehet értékelni ezt az orbáni magatartást, csak egyenesnek, egyértelműnek nem tudom elfogadni, mert ez az ember nem azt csinálja amit mond!De ezen nem kell csodálkozni, mert ezt ő is megmondta korábban, hogy mit kell figyelnünk és mit nem!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html