Pénteken kezdődött EU-csúcson 13 órás kemény tárgyalások után Charles Michel, az Európai Tanács elnöke felfüggesztette a tárgyalásokat, miután a Politico tudósítása szerint főleg Hollandia keménykedésén megakadt folyamat.

A Politico szerint Hollandia ugyanis ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy ha az országok egy nagy csoportja komolyan akar vissza nem térítendó forrásokat, akkor azt csak nagyon szigorú feltételekkel lehessen megtenni. Mark Rutte holland miniszterelnök szerint ők arról beszélnek, hogy ezt hogyan lehetne pontosan kivitelezni. Véleménye szerint az alapelvnek annak kell lennie, különösen, ha támogatásokról beszélünk, hogy még szigorúbban kellene ellenőrizni, hogy a gazdasági reformok megvalósulnak-e.

Rutte reményét fejezte ki, hogy lesz új javaslat a vitás pontokra, és azt is hangsúlyozta, hogy nem riad vissza attól sem, hogy továbbra is blokkolja a megállapodást, ha ezek a feltételek nem teljesülnek.

Messze vannak az álláspontok

A pénteki tárgyalásokat követően Andrej Babis cseh miniszterelnök is azt mondta újságíróknak az MTI szerint, hogy messze vannak a megállapodástól, a tagállamok vezetői homlokegyenest ellenkező álláspontot képviselnek a helyreállítási alappal kapcsolatban. Babis szerint az alapvető gond azzal van, hogy minden tagállam mást akar, továbbá a vezetők számára most nem világos, hogy mekkora összegről tárgyalnak.

Babis megismételte azt, amit az ülésre érkezésekor mondott, hogy az utolsó öt évre vonatkozó tagállami munkanélküliségi ráta nem szolgálhat alapul a források elosztásához. "A tagországok közül az egyik legkisebb munkanélküliségi ráta Csehországban volt. Ezért is elfogadhatatlan, hogy a sikeres országokat büntessék azzal, hogy kevesebb uniós pénz kapnak" - szögezte le az csúcstalálkozó kezdete előtt.

Charles Michelnek, az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnökének a javaslata szerint a helyreállítási alaphoz kapcsolódó 310 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás úgy oszlana meg, hogy 70 százalékban a tagállamok munkanélküliségi rátáját vennék alapul öt évre visszamenőleg, majd a fennmaradó 30 százalékot a 2020-21-es GDP-mutatók függvényében osztanák ki 2023-ban. Néhány ország támogatja ezt a javaslatot, de vannak, amelyek az 50-50 százalékos megosztást preferálják.

Michel a hétéves uniós költségvetésre vonatkozóan a múlt héten új javaslatot mutatott be. A helyreállítási alap költségvetési tervezetét változatlan formában támogatta, viszont a hétéves uniós költségvetésre vonatkozóan 1074 milliárd eurót javasolt az EU hosszú távú célkitűzéseinek megvalósítása és a 750 milliárdos helyreállítási terv teljes egészének megőrzése érdekében.

Az uniós vezetők szombaton 11 órától próbálkoznak ismét közös nevezőre jutni.