Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Azt nem részletezte, hogy kit, milyen posztra gondolnának, de elmodása szerint a listán szerepel például a litván államfő, Dalla Grybauskaite, a Világbank jelenlegi vezérigazgatója, a bolgár Krisztalina Georgieva vagy a horvát államfő, Kolinda Grabar-Kitarovic. Őket "hiteles" jelöltként aposztrofálta és egy vagy több uniós csúcsposztra esélyesnek nevezte - derül ki a Politico tudósításából.

A francia tisztviselő szerint mintegy 10 ember van Európában, aki minen posztra alkalmas lenne a tapasztalataik és a profiljuk alapján. A forrás továbbá hangsúlyozta azt is, hogy az eurózónatagság nem előfeltétele annak, hogy valakiből az Európai Bizottság elnöke legyen.

Ha ma este nem, akkor elég gyorsan meg kellene hozni ezt a döntést - mondta a tisztviselő, aki szerint nem lenne szabad még hónapokig elnyújtani ezt a vitát, nem kellene ennek "mérgeznie" az EU-ról szóló vitákat hosszú távon.

Az Európai Bizottság elnöki posztjáért korábbi hiradások szerint versenyben van még egyebek mellett Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje, Michel Barnier jelenlegi brexit-főtárgyaló, Frans Timmermas, a szocialisták csúcsjelöltje vagy Margrethe Vestager versenyjogi biztos, aki a liberálisok csúcsjelöltje.

A fentieken túl azt lehet még tudni, hogy Donald Tusk az Európai Tanács jelenlegi elnöke utódjának három nevet fog ajánlani, abból az egyik a belga miniszterelnök, Charles Michel.

Frederica Mogherini, az EU külkapcsolati és biztonságpolitikai főképviselőjének megüresedő helyére pedig korábban felmerült, hogy a visegrádi négyek a jelenlegi szlovák uniós biztost, Maros Sefcovicot támogatják.