Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az e heti EU-csúcs legfőbb témája a migráció lesz, Donald Tusk javaslatot fog tenni a Földközi-tengerből kimentett bevándorlók biztonságos elhelyezésére és menedékkérelmük elbírálására Európán kívül létrehozandó központok felállítására. Bármilyen közös migrációs politikának előfeltétele az, hogy a tagállamok döntsék el, hogy ki léphet az EU területére. "Ha ezt nem sikerül elérni, az a gyengeség jele lenne, és mindenekfelett azt a benyomást keltené, hogy Európának nincs külső határa" - írta Tusk.

Az uniós állampolgárok már régóta azt várják, hogy Európa "mutasson eltökéltséget a biztonságérzetük helyreállítása iránt, és nem azért, mert egyszer csak idegengyűlölők lettek és falakkal akarják kizárni a világ többi részét, hanem azért, mert a politikai hatóságoknak a törvény végrehajtása, illetve a terület és a határok védelme a feladata".

Egyesek szerint a külső határok kevéssé hatékony védelme az unió vagy maga a liberális demokrácia velejárója, új politikai mozgalmak születnek, amelyek egyszerű, radikális válaszokat kínálnak a legösszetettebb kérdésekre. Egyre többen gondolják azt, hogy az illegális migrációt csak egy erőskezű, Európa-ellenes és antiliberális, autoriter tendenciákkal bíró hatalom tudja megállítani - mutatott rá az Európai Tanács elnöke. - Amennyiben az emberek elhiszik, hogy egyedül ők kínálnak hatékony megoldásokat a migrációs válságra, akkor minden mást is el fognak nekik hinni. A tét nagy, az idő rövid - fogalmazott levelében Tusk. (Menekültek: ez a terv nem jött be - ezt a cikket olvasta,)

Tusk szerint hatalmas nyomás alatt vannak jelenleg a transzatlanti kapcsolatok Donald Trump amerikai elnök politikája miatt, és nem csak a kereskedelmi kérdésekben nagyok a nézeteltérések. A viszony a Nyugat egységének fenntartását célzó "fáradhatatlan" uniós erőfeszítések ellenére is feszült a felek között. Úgy vélem, hogy miközben a legjobbakban bízunk, fel kell készülnünk a legrosszabb forgatókönyvekre - írta az Európai Tanács elnöke az MTI híre szerint.

A kép forrása: Shutterstock.