Az Eurologus helyi tudósítása szerint az Európai Unió 28 állami vezetője nem tudott közös nevezőre jutni csütörtök este a Törökországgal való együttműködés feltételeiről az EU-ba irányuló bevándorlás kezelésében.

A terv nagy vonalai azonban kész vannak: a török-görög határt szabálytalanul átlépő bevándorlók visszaküldésével, és a Törökországban élő szíriai menekültek egy részének törvényes betelepítésével szabnának gátat az Égei-tengeren virágzó embercsempészetnek.

A török miniszterelnök ma csatlakozik az uniós vezetőkhöz, ám a legutóbbi csúcshoz hasonlóan most is benne van a pakliban, hogy Ahmet Davutoglu asztalt borít valami új javaslattal.

A török miniszterelnök a munkareggelire érkezve - ahol Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, Donald Tuskkal az Európai Tanács elnökével és Mark Rutte holland miniszterelnökkel, az EU soros elnökével találkozik - azt mondta helyi tudósítások szerint: "ezek az események azt mutatják, mennyire fontosak az EU-török kapcsolatok, illetve mennyire fontos Törökország uniós tagsága. Számunkra a menekültkérdés nem az alkudozásról szól, hanem az értékekről, ez a humanitárius értékek és az európai értékek ügye. Természetesen az EU és Törökország célja közös: segíteni a szíriai menekülteken. Biztos vagyok benne, hogy elérjük a célunkat a menekültek segítésében és az EU-török kapcsolatok elmélyítésében."

A munkareggelit követően délután 1:00 órakor csatlakozik a többi uniós kormány- és államfő a tervezett végleges munkaebédre.

A Politico.eu tudósítói ara hívják fel a figyelmet, hogy a javaslat jogszerűsége körül még mindig van bizonytalanság. Törökország ugyanis még nem fogadta el teljes mértékben a Genfi egyezményt a menekültekre vonatkozóan, és Ankarának még a saját törvényeit is módosítani kell, mielőtt a kiutasítást gyakorlatban is elkezdik alkalmazni.