A szerdai tárgyalás teljes egészében a brexitről szólt, mivel elvileg most kellett volna megállapodni a brit kiválás feltételeiről, de ez nem sikerült.

A találkozó megnyitását követően a brit miniszterelnök beszélt mintegy 15 percen keresztül, üdvözölte az előrehaladást, és úgy vélekedett, hogy közel az egyezség. A bennmaradó tagállamok vezetői közül senki nem szólalt fel. Ezután May nélkül, huszonhetes körben folytatódott az ülés Michel Barnier uniós főtárgyaló részvételével.

Egy brit illetékes szerint a hosszabbítás "nem old meg semmit, ettől függetlenül az Egyesült Királyságnak még alá kéne írnia az ír-északír határellenőrzés ügyében kidolgozott vészmegoldást, amelyhez az EU ragaszkodik".

Nem elegendő az előrelépés a brexit-csúcs összehívásához

Nincs egyelőre elegendő előrelépés egy rendkívüli Brexit-ügyi csúcsértekezlet novemberi összehívásához - közölte egy magas rangú európai uniós tisztségviselő szerda éjjel, az EU-csúcs nyitónapját követően.

A névtelenséget kérő illetékes elmondta, hogy az Egyesült Királyság kilépése után bennmaradó tagállamok vezetői meghallgatták a brit kormányfőt, és szűkebb körű egyeztetésükön ezután egyetértettek abban, hogy "az intenzív tárgyalások ellenére nem elég az eddigi előrehaladás".

Mint közölte, a huszonhetek az egyeztetések folytatására szólítottak fel, azonban egyelőre nem terveznek rendkívüli csúcstalálkozót november közepére, erre csak áttörés esetén fog sor kerülni.

A bennmaradó országok állam- és kormányfői emellett támogatásukról biztosították Michel Barnier uniós főtárgyalót.

A kép forrása: AFP/Emmanuel Dunand