A francia államfő szavai ugyanakkor azt is jelzik, hogy ezen a csúcstalálkozón ezekben a kérdésekben nem jutottak végleges megállapodásra, ezért október 26-án, szerdán újabb csúcstalálkozót kell tartani, mind 27-es uniós, mind pedig 17-es euróövezeti körben. Még nem végeztünk, de szerdáig ezt meg kell tennünk - jelentette ki Sarkozy.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság - a legfőbb uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény - elnöke a 27-ek vasárnapi értekezletét záró sajtótájékoztatón azt mondta, hogy még sok munka vár a vezetőkre. Jó helyzetben vagyunk ahhoz, hogy szerdán véglegesítsük a megállapodásokat Görögországról, a bankokról, valamint az EFSF-ről - vélekedett Barroso.

Görögország gyakorlatilag csődbe jutott, és az uniós országok egyebek közt arról vitáznak egymással, hogy a magánbankok az általuk megvásárolt görög papírok értékének hány százalékát legyenek kénytelenek veszteségként leírni - vagyis hogy milyen összeg erejéig ne tartsanak igényt állami mentőövre. Júliusban még elégnek gondolták a 21 százalékos kvótát, most - brüsszeli folyosói értesülések szerint - a németek már 60 százalékot javasolnak, a franciák pedig, akiknek a bankjai súlyosabban érintettek, 40 százalékot lennének hajlandóak elfogadni.

Az már korábban ismeretessé vált, hogy az euróövezeti országok újabb csúcstalálkozóra gyűlnek össze szerdán. Most azonban kiderült: a nem eurózónabeli országok vezetőit is Brüsszelbe várják, hogy 27-es körben szintén egyeztessenek. Az állam- és kormányfők megbeszélése előtt - ugyancsak szerdán - ismét tanácskoznak egymással a pénzügyminiszterek.

Herman Van Rompuy, az uniós állam-, illetve kormányfők testületének - az Európai Tanácsnak - az elnöke azt mondta újságíróknak: mindenki egyetért abban, hogy összehangolt sémára van szükség a bankok újratőkésítése és a finanszírozás megjavítása érdekében.

Van Rompuy közölte, hogy az uniós vezetők megállapodtak abban: szükség esetén, "a gazdasági konvergencia elmélyítése és a gazdasági fegyelem erősítése érdekében" hajlandóak kisebb változtatásokat végrehajtani az EU jelenleg hatályos alapszerződésén, a Lisszaboni Szerződésen.

Van Rompuy a maga részéről kitért arra is, hogy az uniós partnerek "jelentős erőfeszítéseket" várnak el az olasz hatóságoktól a befektetők és más országok bizalmának megnyerése érdekében. Itáliának - hangzott el Merkel részéről is a közös német-francia sajtótájékoztatón - csökkentenie kell hatalmasra duzzadt adósságát.

Merkel szavaiból kitűnt: a német-francia vita legfontosabb eleme eddig az volt, hogy Sarkozy kvázi banki jogosítványokkal akarta felruházni az EFSF-et. Ez azonban már lekerült a napirendről, és - mint Sarkozy hangsúlyozta - Párizs "ugyanúgy tiszteletben tartja az Európai Központi Bank függetlenségét, mint Berlin".

A 27-ek vasárnapi EU-csúcstalálkozója után rögtön megkezdődött a 17 euróövezeti ország állam-, illetve kormányfőjének értekezlete. Erről a megbeszélésről állítólag nem tervezik közös közlemény kiadását.