Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben az egyik fő téma a lengyel-magyar költségvetési vétóval kapcsolatos kompromisszum volt, az Európai Unió állam- és kormányfői elfogadták az unió klímacéljának megszigorítását is - jelentette lelkendezve twitterüzenetében Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Úgy döntöttük, hogy az üvegház hatású gázok kibocsátását legalább 55 százalékkal csökkentjük 2030-ra - szólt a péntek reggel posztolt üzenet a Politico tudósítása szerint.

Az EU-s vezetők egész éjjel és hajnalban gyűrték egymást ebben az ügyben, ugyanis korábban szerényebb célt, a szén-dioxid-kibocsátás nettó 40 százalékos mérséklését tűztek ki célul országaik elé. Az 55 százalékos csökkentés első ízben azt is figyelembe veszi, hogy az erdőgazdálkodás és más földhasználat hogyan befolyásolja a kibocsátást.

A klímacél megváltoztatását az nehezítette, hogy aránytalanul nagy pluszköltséget terhel a szén felhasználásától jobban függő országokra, élükön Lengyelországgal. Ugyancsak nagyobb a relatív teher a szegényebb uniós tagországokon. A varsói kormány attól tartott, hogy Brüsszel nem fog kellő segítséget nyújtani a terv végrehajtásához. A lengyel, a cseh és a magyar kormány biztosítékokat akartak arra, hogy a megemelt klímacél eléréséhez meglesz a kellő pénzügyügyi és szabályozási háttér. Úgy tűnik ebben dűlőre jutottak.