Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő tanács elnöke szerint nagyon keményen dolgoztak azért, hogy megpróbáljanak közös nevezőre jutni, de pénteken sajnos nem sikerült megállapodásra jutni. Azt látjuk, hogy ehhez több időre van szükségünk -  idézte az MTI Charles Michelt. Továbbra is minden javaslat és tagállami elképzelés "az asztalon van."

Az egyes tagállami elképzelésekben továbbra is jelentős eltérés mutatkozik, egyebek mellett a kohéziós pénzek, az oktatásra és kultúrára, vagy a védelempolitikára vonatkozó forrásokra vonatkozóan - tette hozzá az ET elnöke. Meg van győződve arról, hogy a sok órán át tartó találkozó nagyon hasznos és szükséges volt az álláspontok közelítése érdekében. Szerinte további informális konzultációkra lesz szükség ahhoz, hogy egy újabb, szintén rendkívüli EU-csúcs időpontját ki lehessen tűzni. Biztos abban, hogy az intenzív és a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd folytatásával sikerül megállapodásra jutni.

Von der Leyen: rövid az idő

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, a hétévente zajló költségvetési tárgyalások az unió előtt álló újabb kihívások miatt minden alkalommal egyre bonyolultabbá válnak. Az Európai Uniónak 27 tagállama és 27 különböző álláspontja van. Az, hogy a tagországi érdekek és elképzelések jelentős eltérése miatt nem sikerült a megállapodás, az "a demokrácia jele".

A bizottság elnöke ugyanakkor a megállapodás elmaradásának következményeire is felhívta a figyelmet. A költségvetés minél előbb történő elfogadása nélkül veszélybe kerülnek olyan fontos uniós politikák és kezdeményezések, mint az Erasmus csereprogram, a kutatási, illetve regionális fejlesztési támogatások, vagy akár a határok védelme. Egyetértésre van szükség, ugyanis a költségvetés elfogadásához elengedhetetlen az Európai Parlament jóváhagyása is. E tekintetben rövid az idő - mondta von der Leyen.

A bizottsági elnök szerint az a tény, hogy a vezetők közel két napig próbáltak megállapodásra jutni, azt mutatja, hogy "elkötelezettek" a kompromisszum iránt. További kemény munkára van szükség azonban az előrehaladás érdekében - tette hozzá az MTI szerint az uniós bizottság elnöke.

Macron: széthúz az EU

Nagy-Britannia nélkül is széthúz az EU, ezt az ülés kudarca is bizonyítja - mondta Emanuel Macron francia elnök a rendkívüli csúcstalálkozójának végén. Nagyon sajnálja, hogy nem értek el megállapodást, de legalább Franciaországnak sikerült kivívnia némi kedvezményt az agrártámogatásokkal kapcsolatban.

A brexit okozta költségvetési hiány nem mehet a mezőgazdasági támogatások kárára. Érdekeink nem egyeznek, ezen még dolgozni kell a következő hónapokban - tette hozzá a francia elnök.

Németország ragaszkodik a jogállamisági kitételhez

Angela Merkel német kancellár elmondta: egy pillantás is elég volt az új tervezet számaira, már világos volt, hogy nincs miről tárgyalni tovább. Az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke kitűzi majd az új tárgyalások idejét, miután újra egyeztetett a tagállamok vezetőivel.

A német kancellár azt is közölte, hogy a javaslatban szereplő jogállamisági záradék pontosítása szorul, Németország ragaszkodik ehhez a kitételhez. Ezt a feltételt nem lehet számokkal kompenzálni - hangsúlyozta Merkel.