EU-csúcs: vége a drámának - megvan a megállapodás!

Megszületett az egyezség az Egyesült Királysággal - jelentette be Twitteren Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke egy 32 órás maratoni tárgyalást követően.
Szabó Zsuzsanna, 2016. február 19. péntek, 22:44
Fotó: MTI/EPA

Az Európai Tanács elnöke Twitteren közölte: megszületett a megállapodás, az uniós állam- és kormányfői egyhangúlag támogatják az Egyesült Királyság EU-ban tartására született új megállapodástervezetet.

Tusk üzenete megerősítése volt a litván miniszterelnök, Dalia Grybauskaite tweetjének, miszerint "vége a drámának", megegyeztek a britek EU-ban tartásáról.

A megállapodás főbb pontjai a következők:

  • A javasolt úgynevezett "vészfék mechanizmust", azaz az EU-ból érkező migránsok munkához kapcsolódó juttatásainak korlátozását hét éven át alkalmazhatnák. Ez a Guardian szerint annyit jelent, hogy a korlátozás egy egyénre nem vonatkozhat négy évnél hosszabb időn keresztül és az első év után fokozatosan kellene kivezetni a korlátozás érvényét - azaz fokozatosan a teljes szint felé kell emelni a juttatások összegét. Összességében azonban az Egyesült Királyság ezt a korlátozást hét évig alkalmazhatná. Ez a korlátozás csak az újonnan érkezőkre vonatkozna az Eurologus brüsszeli portál szerint.
  • Az uniós munkavállalók a nem Nagy-Britanniában élő gyermekeik után csökkentett összegű juttatásokat kapnának - ezt a mértéket a migráns származási ország életszínvonalához indexálják. Ez a rendelkezés az új migránsokra vonatkozóan azonnali hatállyal érvénybe lép. A már ott lévő migránsokra az alacsonyabb ráta 2020. január 1-től lép érvénybe. A Guardian megjegyzi, hogy a kelet-európai országok abban reménykedtek, hogy a már ott lévő migránsokra ez a szabály nem vonatkozik majd. Ezt a szabályt az Európai Unió összes tagállama alkalmazhatja.
  • Nagy-Britanniára nem fog vonatkozni az EU szerződés egyre szorosabb unióra ("ever closer union")  vonatkozó elkötelezettsége sem. Viszont ki fogják mondani, hogy az Európai Unióban "egynél több" fizetőeszköz létezik, London pedig különleges biztosítékokat kap arra, hogy egyetlen tagállamot sem érhet diszkrimináció annak alapján, hogy milyen pénzt használ.
  • Emellett minden tagállam jogot kap ahhoz is, hogy vitás eurozónás pénzügyi szabályozási kérdéseket az uniós kormány- és államfői tanács elé vigyen és vitát kezdeményezzen erről. Ezt Cameron úgy fogalmazta meg az MTI szerint: Nagy-Britannia "soha nem fog csatlakozni az eurózónához", és "teljes beleszólása" lesz az egységes európai piacba.

Így értékelt Cameron

Az Európai Tanács csúcstalálkozójának pénteki zárónapján létrejött megállapodás különleges státust biztosít Nagy-Britannia számára az Európai Unióban - közölte a brit kormányfő a Twitteren.

Az állam- és kormányfők ülése után Cameron sajtótájékoztatóján elmondta: a megállapodás garantálja, hogy

  • Nagy-Britanniának sohasem kell eurózónás országokat megmentenie;
  • a brit vállalatokat nem érheti diszkrimináció azért, mert az Egyesült Királyság nem tagja az eurózónának;
  • új jogköröket kap a bűnözők Egyesült Királyságba jutásának megakadályozására és deportálásukra;
  • alkalmazhatja a "vészfék mechanizmust" az Egyesült Királyságban dolgozni akaró uniós migránsokra hét éven át;
  • Nagy-Britanniára nem vonatkozik az unió elmélyítéséről szóló elkötelezettség.

A megállapodást szombaton mutatja be a kormánynak és hétfőn a parlamentnek - jelentette be a brit miniszterelnök.

Cameron sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy az Európával való szoros együttműködés nagyobb biztonságot adhat Nagy-Britanniának. Továbbá hozzátette: a brit vállalatoknak továbbra is hozzáférése lesz az EU közös piacához, amennyiben a britek megszavazzák az EU-ban maradást.

A brit kormányfő ugyanakkor azt is kijelentette: a megállapodás fényében arra fogja buzdítani a lakosságot, hogy támogassák Nagy-Britannia európai uniós tagságát a közelgő népszavazáson.

A médiakommentárok az döntést követően azt feltételezték, hogy a megállapodás fényében a brit miniszterelnök már június 23-ra kiírhatja a népszavazást az EU-tagságról - az erre a dátumra vonatkozó kérdések elől azonban Cameron kitért a Guardian tudósítása szerint. Annyit mondott csak, hogy bármilyen bejelentés előtt először bemutatja a megállapodást a kormánynak.

Az alapelveket azért tiszteletben kell tartani!

A Twitteren Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a megállapodást követően úgy vélekedett: az Európai Unió alapelveit tiszteletben tartó, minden fél számára tisztességes megállapodás született a brit reformigényekről. Szerinte kifizetődő volt a hónapokon át tartó kemény munka, ugyanis az egyezmény Nagy-Britannia és a huszonhét másik tagállam számára egyaránt tisztességes.

Felhívta továbbá a figyelmet: kompromisszumos megállapodás Nagy-Britannia uniós reformköveteléseiről nem tartalmazza azt, hogy Londonnak vétójoga lesz az euróövezeti döntésekben.

Ugyanakkor leszögezte: az alapelvektől való eltérés - mint ahogy a Guardian is kiemeli: például úgynevezett "vészfék mechanizmus" - szigorúan időkorlátos és nem lehet diszkriminatív.

Tusk szintén arra figyelmeztetett: az EU állampolgárok diszkriminációmentes kezelése alapelv, amit tiszteletben kell tartani.

A németek is követhetik a brit példát?

A Guardian tudósítása szerint Angela Merkel német kancellár az elfogadott brit megállapodást jó kompromisszumnak nevezte, amely számos nagyon érdekes és értékes változást vezet be az EU-ban. Mint mondta, Németország is megfontolja a brithez hasonló, gyermektámogatásokra vonatkozó korlátozásokat. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a gazdasági kormányzásra bevezetendő változtatások nem fogják megakadályozni az eurózónát, hogy válságban döntést hozzon.

Merkel úgy vélekedett, hogy egy olyan csomagban sikerült megegyezniük az uniós vezetőknek, amellyel David Cameron az Egyesült Királyságban az EU-ban maradás mellett tud majd kampányolni.

Nincsenek kivételek!

A Londonnak tett engedmények az Európai Unió részéről nem jelentenek kivételezést, és nem sértik az uniós szabályokat - jelentette ki Francois Hollande francia államfő. Nincsenek kivételek az uniós szabályok alól - hangsúlyozta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

_Jhony, 2016.02.21 16:36

@Bulemia:
Figyelj! Hányszor történt olyan hogy valamilyen intézkedés az előnyünkre vált volna? Amit csak azért hoztak hogy Magyarország vagy esetleg a többi kelet európai ország jól jár vele?

Ennek az egésznek kezd olyan szaga lenni mint amit még régen Mária Terézia bevezetett "kettős vámrendszer": A magyar iparosoknak dupla annyit kellet fizetniük mint osztrák társainak!

Ha újra megtörténik ehhez hasonló dolog, akkor én nem érzem kötelezőnek rám nézve azokat a törvényeket amiket brüsszelben hoznak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2016.02.20 12:38

Mellesleg ha nagy vezetőnk nem hisztizett volna a merkelterv előbb utóbb bebukik, idő ellene dolgozik, más kérdés hogy a koldusokat nekünk kellett volna nagy tömegben átnyomni az országon, viszont akkor nem került volna országunk örök rebellis kínos szerepébe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai, 2016.02.20 11:22

@bissone: Te orbán fun.
Ország lassan de biztosan két szék közé esik az orbáni eszement, debil harcai miatt és a volt kgb tiszt Putyin valagának a nyalása miatt..
Írr már le nekünk?
Magában Magyarország meg tudna élni?
Unió nélkül?
Miből?
Na?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi, 2016.02.20 11:06

Hurrá! A mai naptól a napi.hu-n nem kell egy cikket sem olvasnunk, hogy Anglia kilép az unióból.
Megoldódott!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.02.20 09:15

Nem az EU hanem Orbán az aki nem tudja mit csinál. Olyan mint egy gyerek aki kipróbálja meddig játszhat a szülő türelmével. Előbb-utóbb jön a pofon ha másképpen nem megy.
A V4 -ben hittek Orbánnak, legalábbis mögé álltak, de ez az alkalmi társulás nagyon homokra épül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html