Máris bekeményít az EU, januártól jön a feketeleves a kilépés miatt

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió szabadkereskedelmi megállapodásához kapcsolódva még csak most látnak hozzá egy szándéknyilatkozat kidolgozásához, amelyből kiderül, milyen jogok illetik majd meg a londoni City pénzügyi szolgáltatóit az európai piacon. A brit kormány ennél sokkal többet szeretett volna.
Komócsin Sándor, 2020. december 28. hétfő, 14:23
Fotó: Getty Images

Boris Johnson brit miniszterelnök elismerte, hogy az EU-val kötött kereskedelmi megállapodás korlátozott eredményeket hozott a brit pénzügyi szektornak, a szigetország legfontosabb gazdasági ágazatának - derül ki a Financial Times cikkéből. Ez magyarul azt jelenti, hogy az egyezség nem teljesíti azokat az elvárásokat, amelyeket ezen a téren a londoni vezetés el szeretett volna érni. Brüsszel januárban akar visszatérni azokra a részletekre, amelyekből kiderül, milyen jogokat élvezhetnek majd a jövőben a londoni City pénzügyi vállalkozásai az európai piacon.

A brit kormány egyelőre csak tervezi, hogy előálljon azzal az intézkedéscsomaggal, amelyből kiderül, hogyan akar élni frissen elnyert gazdasági szabályozási szabadságával. Ez fogja tartalmazni azokat az eltérések, amelyek a pénzügyi szabályozás terén terveznek a EU-s normáktól, ám a Downing Street egyelőre adós a részletekkel. Ezért erre a kérdésre már csak azt követően térhetnek rá, hogy a londoni és az Európai Parlament a következő napokban - várhatóan - elfogadja az EU és az Egyesült Királyság szabadkereskedelmi megállapodását.

Kicsit más lesz

Rishi Sunak pénzügyminiszter azt mondta, miután a brit kormány és az Európai Bizottság egyezségre jutott az új kereskedelmi rendszerről, hogy az Egyesült Királyság a pénzügyi szolgáltatások terén "kissé más" szabályozást alkalmazna majd, miután elhagyja az egységes európai piacot. Ugyanakkor bízik benne, hogy felek együtt dolgozva megtalálják a kölcsönösen előnyös megoldásokat.

Brüsszel azonban világossá tette, hogy az Egyesült Királyságnak januárig kell várnia arra, hogy pénzügyi vállalkozásai milyen hozzáférést kaphatnak a jövőben az európai piachoz, és arra figyelmeztetett, minden attól függ, hogy a brit szabályozás milyen mértékben fog eltérni a jövőben az uniós standardoktól. Az EU ezen a téren további tisztázó tájékoztatást vár Londontól - derül ki az Európai Bizottság kiegészítéséből, amelyet a december 24-én aláírt megállapodáshoz csatoltak. Amíg ezt nem kapják meg, addig nem zárják le az egyezménynek ezt a részletét.

Maguk döntenek

Az EU és az Egyesült Királyság abban maradt egymással, hogy a pénzügyi szolgáltatások terén mindegyikük maga állapítja meg és deklarálja, hogy a másik fél pénzügyi szabályozási rendszerét mennyiben tarja "összhangban lévőnek" a sajátjával. A döntés halogatása az EU részéről azzal jár, hogy a brit és az uniós rendszerben jelenleg kisebb az összhang, mint más pénzügyi központok, így New York és Szingapúr, illetve az EU viszonyában. A briteknek így bonyolultabb és korlátozottabb a kapcsolatuk pénzügyi téren az unióval, mint például ennek a két pénzügyi centrumnak.

A brit fél ősszel a pénzügyi megfelelés egy sor területén biztosított jogokat az EU-nak, ám az utóbbi csak ideiglenes vállalásokat tett azzal, hogy majd akkor tér vissza erre a kérdésre, ha azt az unió érdekei úgy diktálják - derül ki a december 24-ei kiegészítésből. Brüsszel óvatosságát azzal indokolták EU-s tisztviselők, hogy attól tartottak, London nagyon megnehezítheti a megfelelőség visszavonását, ha egyszer valamiben az unió elismeri azt.

Ezért a két fél 2021 januárjában kezd tárgyalásokat egy egyetértési nyilatkozatról a jövőbeni együttműködésről a pénzügyi szolgáltatások terén azzal a céllal, hogy márciusban elfogadják ennek szövegét. Ez a fajta nyilatkozat azonban korántsem olyan erővel kötelezi a feleket, mint egy nemzetközi szerződés. Ez így kevesebb, mint amit az EU a Kanadával és Japánnal kötött kereskedelmi szerződéseiben vállalt - véli Bob Wigley, az brit pénzügy szervezetek szövetségének egyik vezetője.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2020.12.29 16:36

@mpapa: Borisz most vette csak elő a tervgazdálkodás szocialista tanait.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2020.12.29 16:33

@na4: Mindenek előtt a Queen már 94 éves. Ezen kívűl pedig az angol pénzügyi szektorok már évekkel ezelőtt léptek, s egy részük részben "átvonult" az EU-ba. Szerintem alzheimeres vagy, mert felületesen olvastál régebben és most is!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flydomi, 2020.12.29 12:31

@na4:
Skociarol elmondanad a velemenyedet?
Skocia,mint onallo nemzetallam,miert van akarendelve Londonban?
London miert nyomja el az ujabb fuggetlensegi skot szavazast?
Egyesult Kiralysag nem hasonloan ugy epul fel,mint az EU?
Skotoknak nincs joguk donteni sajat sorsukrol?

Hanyatlo Sorosista uniobol könnyebb kilepni,mint a muszlim Londoni tarsasagbol. :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.12.28 23:49

Blabla. Én elég optimistának látom őket. Megszabadulnak egy csomó kolonctól, a maguk urai lesznek, így vagy úgy, de prosperálni fognak. Optimizmus. Új év, új kezdet. Long live the Queen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.12.28 22:45

Csak keményen. Ki akartak lépni, hát akkor ne érezzék olyan jól magukat. Lássák miről is mondtak le.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html