Az Eurostat előzetes adatai szerint szezonális kiigazítással az előző havihoz képest 2,9 százalékkal csökkent az építőipari termelés az euróövezetben szeptemberben, az augusztusi 3,9 százalékos havi növekedés után.

Áprilisban a járványvédelmi korlátozások miatt 17,9 százalékkal esett vissza az építőipari termelés az előző havihoz képest az euróövezetben. Májusban 29,1 százalékos, júniusban 5,7 százalékos volt a havi növekedés, majd júniusban stagnált az építőipari termelés és augusztusban 3,9 százalékkal nőtt. Ezt követte a szeptemberi 2,9 százalékos havi csökkenés.

Az egy évvel korábbitól 2,5 százalékkal maradt el a szeptemberi euróövezeti ipari termelés. Augusztusban 0,4 százalékos volt az éves elmaradás.

Az Európai Unióban szeptemberben szezonális kiigazítással 2,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés az augusztusihoz képest, amikor 3,5 százalékos volt a havi növekedés. A 2019 szeptemberihez képest 2,7 százalékkal csökkent az EU építőiparának a termelése az idén szeptemberben.

A legnagyobb mértékben, 8,4 százalékkal Franciaországban csökkent az építőipar termelése szeptemberben az előző havihoz képest. Olaszországban 8,1 százalékos, Szlovákiában 3,0 százalékos volt a havi csökkenés.

Havi bázison Szlovéniában nőtt a legnagyobb mértékben az építőipar termelése szeptemberben, 2,6 százalékkal. Romániában 1,7 százalékos volt a havi növekedés, Bulgáriában és Németországban pedig 1,5 százalékos.

A legnagyobb éves csökkenést Szlovákiában szenvedte el az építőipar termelése szeptemberben, 22,8 százalékosat. Magyarországon 14,7 százalékkal, Lengyelországban 11,8 százalékkal csökkent az építőipar termelése szeptemberben éves bázison.

A legnagyobb éves növekedést Romániában regisztrálták szeptemberben, 17,3 százalékosat. Szlovéniában 7,9 százalékos, Olaszországban 5,1 százalékos volt az éves növekedés.