Brüsszel visszaverné Kínát

Az Európai Bizottság keresi annak a módját, hogy meggátolja az EU-ban az olyan felvásárlásokat, ahol a befolyást szerezni kívánó cég tiszetességtelen állami támogatásban részesült. A kedzeményezés egyértelműen a kínai befolyásszerzés ellen irányul.
Lovas-Romváry András, 2020. június 3. szerda, 15:08
Fotó: Getty Images - képünk illusztráció

A Financial Times értesülései szerint Brüsszel keresi annak a módját, hogy hogyan szerezhetne újabb jogosítványokat az európai cégek felvásárlásainak ellenőrzésére és engedélyezésére. Meg kívánják gátolni ugyanis, hogy olyan EU-n kívüli cégek vehessenek meg európai társaságokat, amelyek jelentős állami támogatást kaptak hazájukban.

Az egyelőre még nem véglegesített javaslat arra irányul, hogy meg tudják akadályozni a nem tisztességes befolyásszerzési kísérleteket, induljanak azok Kínában, vagy máshonnan. A Bizottság várhatóan még ebben a hónapban közzéteszi elképzeléseit, amelyekben új eszközöket kérne az Unió területén tevékenységet folytató külföldi, állami tulajdonú vagy állami támogatást élvező cégek tevékenységének vizsgálatára, illetve arra, hogy ezek európai piacra történő belépését engedélyezze.

A terv vélhetően nem éppen az Európai Unió és Kína közötti viszony enyhítését fogja szolgálni. A lap megjegyzi, hogy a javaslat nagyjából akkor fog napvilágot látni, amikor Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen Bizottsági elnök találkozója esedékes Li Ko-Csiang kínai miniszterelnökkel.

A javaslat szerint a Bizottságnak joga lesz megvizsgálni az adott cég esetében, hogy az általa a külföldi kormánytól kapott állami támogatás milyen hatással lehet az Európai Unió belső piacának versenyhelyzetére. A lap szerint két szempontból lehet majd vizsgálódni. Egyrészt a Bizottság megnézheti, hogy az adott akciónak van-e torzító hatása az EU belső piacán, másrészt kifejezetten az európai eszközök felvásárlását venné górcső alá. A javaslat összefoglalója szerint egyre több olyan eset van, amikor a külföldi cégek által kapott támogatások lehetővé teszik, hogy európai cégeket vásároljanak meg, illetve hogy ezek a cégek a tranzakciókban meglehetősen torzított árakat alkalmaznak. Ez finoman utalás lehet arra, hogy egyes felvásárlásoknál a a külföldi cég olyan állami támogatást kap, hogy a versenytársakénál sokkal nagyobb árat tud fizetni egy-egy felvásárlási célponttért.

A Bizottság anyag szerint ezen helyzetek kezelésére nem rendelkeznek minden esetben megfelelő eszköztárral. A téma különösen aktuális most, hogy számos európai cég került elég kiszolgáltatott helyzetbe a koronavírus járványt kísérő gazdasági visszaesés miatt.

Azonban a brüsszeli aggodalmak nem új keletűek, már jóval a járvány kitörése előtt is téma volt a kínai cégek állami támogatása. Tavaly a Bizottság már vitára bocsátott egy anyagot, amely szerint kezelni kellene azokat a szabályozási hiányosságokat, amelyek miatt állami, vagy félállami kínai cégek tudnak sorra felvásárolni európai társaságokat. Az EU-nak egyébként jelenleg is van néhány eszköz a kezében, kereskedelmi korlátozásokat vezethet be, illetve vizsgálhatja az Unióban megvalósuló külföldi befektetéseket abból a szempontból, hogy az jelenthet-e potenciális biztonsági kockázatot.

Azonban az állami támogatásokra vonatkozó vizsgálat és tiltás lehetősége a Bizottság számára eddig kizárólag a tagállamok által nyújtott támogatásokra korlátozódott. Ez meglehetősen komoly hiányossága volt az eddigi szabályozásnak. Nem meglepő, hogy az EU erősíteni kívánja védelmét Kínával szemben, nagyon meg szeretnék ugyanis gátolni azt, hogy a gazdaság megmentése érdekében elfogadott hatalmas mentőcsomagok ne az Európai Unió gazdaságát erősítsék.

Nem csak a Bizottság, de az Európai Parlament számos képviselőcsoportja, köztük a legerősebb Néppárttal is egyetért abban, hogy meg kell gátolni a kínai cégek befolyásszerzését az Európai Unióban. Erről nemrég Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke nyilatkozott hosszasan egy interjúban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Lehner.geza@gmail.com, 2020.06.06 22:21

@a nagy hohoohooo: A bejegyzésemben, amiben kritizáltad az"agyatlan genderideológistákat" nem utaltam nemi vonatkozásra, de ha szeretnéd, akkor nézzük meg van-e köze a testhez a kifejezésnek. Csak A-C-ig írom le a variációkat, amiket a "tudomány" eddig rögzített, mert a többit majd megnézed a CEU könyvtárában:
AGENDER: nem nélküli. Olyan személy, aki sem nőként, sem pedig férfiként nem definiálja magát.
ANDROGÜN: pszichológiai értelemben vett hermafrodita. Olyan személy, aki a társadalom által megszabott női és férfiszereppel sem tud azonosulni.
BIGENDER: az a személy, aki következetesen, helyzettől függően követ női, illetve férfi viselkedésmintát.
CISZ/CISZGENDER: az a személy, aki a születés szerinti nemével azonosul.
CISZ FÉRFI: az a férfi, aki azonosul a férfi mivoltával.
CISZ NŐ: az a nő, aki azonosul női mivoltával.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Lehner.geza@gmail.com, 2020.06.06 21:09

@a nagy hohoohooo: Igazán köszönöm, hogy négy eposzt is szántál a bejegyzéseimre. Kár, hogy egyikből sem szűrődött ki semmilyen értelmes gondolat. Az viszont nagyon tetszett, ahogy elmagyaráztad, hogy a gender a társadalmi nem, aminek semmi köze a testünkhöz. Akkor miért veritek a tamtamot a gendervécéért? Ismerek magyar céget is, ahol kialakítottak ilyet, de nem használja senki. Lehet, hogy egyszerűbb lenne tetszés szerint használnotok a fiú vagy a lány WC-t. Vagy ez egy státusz szimbólum, ami demonstrálja, hogy hol sikerül már lezüllesztenetek a közeget, az életidegen agymenéseitekkel? Erről írtam, hogy amíg ilyenekkel van elfoglalva az EU, addig szabad préda a tényleges hatalmak számára.A z ókori Görög Birodalom végnapjai...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.06.06 20:59

@halacska40: kuss, kampós.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2019, 2020.06.06 20:08

@halacska40: ""csak ennyi?""
Mivel tettem fel kérdést és állítottam pár dolgot, de egyikre sem tudott semmit ideböfögni, akkor mit nem értesz, te szerencsétlen boxos b.rom?
"A családom hemzsegett.."
A múltkor még azon rinyáltál, h ugyanezek döglődnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska40, 2020.06.06 19:35

Csak tudnám,hogy mit nem ért ezen a 2 degeneratív faxi. Megölette a jobboldal 100 év alatt a fél magyarságot , elveszejtette az ország 2/3-át . Utána meg azt kérdezi ez a félhülye mölöbő a hohótól,hogy "csak ennyi?":))) Hát mennyit kellene veled beszélgetni,te tirpák idióta semmihez nem értő marha? :)) Most kezdj el zsidózni meg cigányozni,te nyomorék. A családom hemzsegett a diplomás igazgatóktól,te marharépa.:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html