Conte egy, a német Sueddeutsche Zeitungban hétfőn megjelent interjúban beszélt arróle, hogy az ilyen kötvények kibocsátása nem a korábbi vagy jövőbeli olasz adósság közössé tételéről szól. Az olasz kormányfő szerint Németországnak és Hollandiának meg kell változtatnia véleményét, jelezve, hogy Európa egyként beszél, és hozzátette, hogy azt akarja, hogy a közös kötvényeket konkrét célokra alkalmazzák és időben korlátozzák - áll a Reuters összefoglalójában.

Németország, Európa legnagyobb gazdasága, valamint a vele szomszédos Hollandia már korábban jelezte, hogy nem tartja a közös euróövezeti kötvényeket jó módszernek az egészségügyi kiadások és a gazdasági mentőcsomagok finanszírozására a 19 nemzetből álló euróövezetében.

QP | Quality Placement

Berlin ehelyett az európai stabilitási mechanizmust (ESM) akarja használni, miközben az Európai Beruházási Bank (EBB) szintén fokozhatja erőfeszítéseit a nehéz helyzetben lévő társaságok számára hitelgaranciák nyújtásával.

Nem volt egyértelmű, hogy az ESM-támogatás - ahol Olaszország valószínűleg 35-37 milliárd euróhoz jut majd hozzá - zökkenők nélkül beválik a jövőben - vélekedett Conte.

Az EU kormányfõi csütörtökön videokonferenciás csúcstalálkozóján kell dönteniük arról, hogyan lehet megoldani a válság gazdasági következményeit. Itt vitatkozhatnak a Franciaország és a déli tagállamok által támogatott eurókötvényekről is.

A világjárvány a vállalkozások egy jelentős részét megingatta, vállalati fizetésképtelenséget váltott ki, aláásta az állami költségvetéseket és megfékezte a fogyasztói kiadásokat az EU-ban.