Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság (EB) az Európai Egészségügyi Unió létrehozásának első lépéseiként javaslatot terjesztett elő az EU egészségbiztonsági keretszabályaira. A jelenlegi válság tanulságait levonva a szerdán bejelentett javaslat jobb felkészültséget jelenthet és erősebb választ adhat a jelenlegi és a jövőbeli egészségügyi krízisekre - olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke szerint a koronavírus-pandémia kiemelte a szükségességét az EU-n belüli nagyobb koordinációnak. Ellenállóbb egészségügyi rendszerekre és a jövőbeli válságokhoz jobb felkészültségre van szükség - véli a Bizottság elnöke.

Stella Kyriakides egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztos szerint az uniós állampolgárok számára minden eddiginél fontosabbá vált az egészség, az állampolgárok jogosan várják el az EU-tól, hogy aktívabb szerepet vállaljon ebben. Az Európai Egészségügyi Unió a felkészültségről és a közegészségügyi fenyegetésekkel való közös szembenézésről szól - mondta a biztos.

Megerősítik az ECDC-t és az EMA-t

A szerdán bejelentett javaslat a jelenlegi jogi keretek átalakítására összpontosít a komoly, határokon átívelő közegészségügyi kockázatok esetében, illetve megerősíti az EU fő ügynökségeinek - a Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC), valamint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) - a válságra való felkészültségét és az arra adott válaszokban játszott szerepüket.

Az Európai Bizottság a fentiek fényében új szabályozást javasol. Az egészségügyi válságra és pandémiára való felkészülés terveit a tagállamoknak kellene nemzeti szinten kidolgozniuk, amelyek elkészítésében segítséget nyújt az ECDC és más uniós ügynökségek, a terveket pedig az Európai Bizottság és más uniós ügynökségek auditálni és stressztesztelni fogják.

A javaslat értelmében mesterséges intelligenciával és más fejlett technológiai eszközök segítségével erősebb, integráltabb felügyeleti rendszert hoznak létre. Javítják az adatszolgáltatást, amelynek keretében a tagállamoknak fokozniuk kell a különféle egészségügyi mutatókról (például szabad kórházi ágyszám, speciális kezelések, intenzív ellátási kapacitások, képzett egészségügyi szakszemélyzet stb.) szóló jelentéseiket.

Egy egészségügyi vészhelyzet deklarálása nagyobb koordinációt indítana meg az EU-ban, és lehetővé tenné a válság szempontjából releváns termékek fejlesztését, készletezését és beszerzését.

Megerősítenék az ECDC mandátumát, így például a tagállamok és az EB számára is lehetővé válna a valós idejű epidemiológiai megfigyelés integrált rendszereken keresztül, az ügynökség segítséget nyújtana a felkészültség és a válságra adott válaszok tervezésében, jelentéstételében és auditálásában. A kockázatkezeléshez nem kötelező érvényű ajánlásokkal és lehetőségekkel szolgálna. Segítené a tagállamokban a krízis helyi kezelését, az EU egészségügyi munkacsoportjának a mozgósítását és bevetését, valamint kiépítenék az EU referencialaboratóriumainak és az emberi eredetű anyagok hálózatát.

Az EMA uniós szintű koordinációját és válságra adott válaszait úgy erősítenék, hogy lehetővé tennék az ügynökség számára a kritikus fontosságú gyógyszerek és orvostechnikai eszközök figyelemmel kísérését, így mérsékelni lehetne a hiány kialakulásának kockázatát. Az EMA tudományos tanáccsal szolgálna a kezelésre használhatónak tűnő gyógyszerekkel, megelőzéssel vagy a válságot okozó kór kezelésével kapcsolatban. Az ügynökség koordinálná és kísérné figyelemmel az oltóanyagokkal kapcsolatos tanulmányokat a vakcina biztonságossága és hatásossága érdekében, illetve az ügynökség koordinálná a klinikai teszteléseket is.

Egy új hatóság is jönne

Az Európai Bizottság emellett szintén lefektette a jövőbeli egészségügyi veszélyhelyzeteket elhárító hatóság (HERA) főbb elemeit is, amelynek létrehozását várhatóan 2021 végén jelentik be - derül ki az Európai Bizottság közleményéből. A Bizottság szerint egy ilyen szervezet fontos eleme lenne a határokon átívelő egészségügyi kockázatokra adott uniós szintű válaszoknak.