Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus okozta válság leküzdése az Európai Unió egészében próbára tette a jogállamiság kereteinek rugalmasságát, és a kormányok által hozott rendkívüli intézkedések némelyike határozottan túlzó volt. A bizottság a rendkívüli intézkedések megszüntetéséig folytatja ezek nyomon követését - mondta a brüsszeli sajtótájékoztatón Vera Jourová az Európai Bizottság alelnöke az MTI tudósítása szerint.

Az országspecifikus értékelések azt mutatják, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége továbbra is komoly veszélyben van egyes tagországokban, volt olyan eset, amely az alapszerződés hetes cikke szerinti jogállamisági eljárás megindításához vezetett. A korrupciós ügyekben a nyomozás, a büntetőeljárás és az ítélethozatal hatékonysága több tagországban továbbra sem elégséges.

Egyes tagállamok esetében emellett komoly aggályok merülnek fel a médiára és a médiahatóságokra gyakorolt politikai nyomás, illetve az újságírókat és más médiaszereplőket érő megfélemlítések és támadások miatt is - közölte Vera Jourová.

A civil társadalom néhány tagállamban komoly kihívásokkal néz szembe a külföldi finanszírozáshoz való hozzáférést korlátozó jogszabályok vagy a támogatásokat rossz színben feltüntető kampányok miatt - tette hozzá.

Minden európai állampolgár megérdemli, hogy független bírákhoz fordulhasson, élvezhesse az ingyenes és plurális média előnyeit, és bízhasson alapvető jogai tiszteletben tartásában. Csak ennek biztosítása révén nevezhetjük magunkat a demokrácia valódi uniójának

- fogalmazott Jourová.

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa a sajtótájékoztatón kiemelte, azonos eszközökkel vizsgálták a jogállamiság helyzetét minden tagállamban. Tájékoztatása szerint a jelentés célja, hogy valódi jogállami kultúrát teremtsen az EU-ban, és mélyreható vitát indítson nemzeti és uniós szinten.

Jourová elmondta, a jogállamiság tekintetében aggályosnak tartott tagállamok esetében az Európai Parlament egyes képviselői konkrét cselekvést, büntetőintézkedéseket követelnek. A bizottsági alelnök ugyanakkor úgy vélte, hogy a szankciók bevezetése nem lehetséges, nem hoz látható eredményt, ezért nem ez a helyes irányba tett lépés. Az Európai Bizottság sosem zárja be kapuit egyetlen tagállam előtt sem a párbeszéd fenntartása érdekében - tette hozzá.

Mi ez a jelentés?

A jelentés az új éves jogállamisági ciklus - a jogállamisági mechanizmus - részét képezi. A mechanizmus a jogállamiság előmozdítását és a problémák kialakulásának vagy súlyosbodásának megelőzését célzó éves ciklus. Elkülönül az EU jogállamisági eszköztárának többi elemétől, és nem helyettesíti az EU-nak a jogállamisággal kapcsolatos súlyosabb tagállami kérdésekre való reagálására szolgáló, az EU szerződésén alapuló mechanizmusait (például kötelezettségszegési eljárások és az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke szerinti, az EU alapértékeinek védelmére irányuló eljárás).

Az Európai Bizottság közleménye hangsúlyozza, hogy ez az eszköz különbözik az uniós költségvetés feltételhez kötésére irányuló javasolt eljárástól is, amely az Unió költségvetését hivatott védeni olyan helyzetekben, amikor egy tagállamban a jogállamiság tekintetében általánossá vált hiányosságok veszélyeztethetik az Unió pénzügyi érdekeit.