Jogállamiság: az Európai Parlament közbelép

Az Európai Parlament jelenlegi formájában megvétózza a tagállamok alkuját, az egyik ok a jogállamiság - írja az Index.
Szász Péter, 2020. július 23. csütörtök, 20:36
Fotó: Getty Images

Jelenlegi formájában nem fogadja el a tagállami vezetők közötti politikai megállapodást az Európai Parlament, a parlamenti hozzájáruláshoz módosításokra van szükség - ez a lényege annak az állásfoglalásnak, amelyet az EP 465 szavazattal, 150 ellenszavazat és 67 tartózkodás mellett fogadott el - olvasható a portálon.

A dokumentum főbb megállapításai a következők:

  • Ugyan a rövid távú gazdasági helyreállítás szempontjából kedvező a megállapodás, de a hosszú távú költségvetés megvágása elfogadhatatlan.
  • Biztosítani kell a Helyreállítási Eszköz demokratikus ellenőrzését.
  • Elengedhetetlen, hogy az Unió kötelezettséget vállaljon új költségvetési bevételi források bevezetése mellett.
  • A költségvetési kifizetéseket a jogállamiság tiszteletéhez kötő, egyértelmű mechanizmusra van szükség.
  • A képviselők készek visszatartani a parlamenti jóváhagyást, ha nem sikerül javítani a megállapodáson.

Ahhoz, hogy a következő hétéves költségvetéssel és a 750 milliárd eurós helyreállítási alappal kapcsolatos jogszabályok életbe léphessenek, mindenképpen szükség van az Európai Parlament hozzájárulására is, más szóval az EP-nek vétójoga van ebben a kérdésben.

A képviselők készen állnak "megtagadni a többéves pénzügyi kerettel kapcsolatos egyetértését mindaddig, amíg a Parlament és a Tanács közötti újabb tárgyalások során kielégítő megállapodás nem születik" - írják állásfoglalásukban.

A jogállamisággal kapcsolatban az Európai Parlament "határozott sajnálatát fejezi ki", hogy a jogállamiság, az alapvető jogok és a demokrácia fenntartása érdekében a hosszútávú keretköltségvetés és a helyreállítási terv terén végzett bizottsági és parlamenti munkát az Európai Tanács politikai döntése jelentősen meggyengítette.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

flydomi, 2020.07.23 21:00

Sivalkodjatok es Orjongjetek,ahogy azt misss Goebbels Jutka tette. :D
Nemhiaba mosolygot a grazi elmerottyant. :D Tudta azt,hogy atqrta a sajat hivei fejet,mint kisgyereket a palankon. :DD
Par ev,es a szabadsagharc a sorosista unio ellen befejezodik.Utana jon a Putyini elet,aki droton rangatja az elmerottyantot a fidessel egyetemben. :DD
De szep elet lesz az unio nelkuli elet.......:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html