Hármas csapás fenyegeti Európát - Magyarország is célkeresztben

Három kereskedelmi sokk fenyegeti Európát egyidejűleg, amelyek közül az egyik, az autógyártás visszaesése közvetlenül érinti Magyarországot is. A kiutat egy régi tabu feloldása jelentheti - csak hát a tabuk olyan gátlások, amelyek alig lehet leküzdeni.
Komócsin Sándor, 2019. augusztus 22. csütörtök, 11:15
Fotó: AFP

Donald Trumpot, az USA elnökét joggal bírálják azért a megjegyzéséért, miszerint a kereskedelmi háborúk jók, és könnyű megnyerni azokat, ám egy szempontból igaza van: a nagy és viszonylag zárt amerikai gazdaságnak jóval kisebb kárt okoznak, mint a nyitottabbaknak - vezeti fel az Európát fenyegető kereskedelmi csapásokat listázó cikkét Martin Sandbu, a Financial Times (FT) publicistája. Az USA iparának megingása és a növekvő infláció ellenére a GDP növekedése továbbra sem rossz, így kérdés, milyen hatással lesznek a gazdaságra az elmúlt időszak tőzsdei hullámzásai.

Ezzel egyidejűleg azok a szankciók, amelyeket az elnök Kína ellen indított kereskedelmi háborújában vetett be, nem kis részben közvetve Európán csapódtak le. Az EU gazdasági növekedése lassul, miközben eleve gyengébb volt, mint amit az USA-ban feljegyezhettek a statisztikusok az elmúlt két évben. Az OECD jelentése szerint a kereskedelem a tél óta stagnál nem csupán az EU és külvilág között, hanem az unión belül is. A külkereskedelem centrikus német gazdaság, Európa motorja GDP-csökkenést szenvedett el az elmúlt negyedévben.

Rosszabb lesz

És a legrosszabb még előttünk állhat. Shahin Vallée, a német külügyi intézet szakértője joggal hívta fel a figyelmet arra, hogy az USA és Kína kereskedelmi háborúja valutaháborúvá szélesülhet, ami súlyos versenyhátrányt okozhat az európai exportőröknek. A kérdés az, hogy a kiviteltől függő cégek baja mennyire rontja le az egész gazdasággal szembeni bizalmat, ami lefékezheti a feldolgozóiparnál jóval nagyobb súlyú szolgáltató szektort is. Az FT szakírója szerint már látszanak ennek jelei.

Eddig csak egyről beszéltünk a három lehetséges kereskedelmi sokk közül. A második helyen az amerikai kormány közvetlenül Európa ellen irányuló kereskedelmi agressziója áll. Az OECD vezető elemzője, Laurence Boone a nyár közepén azt jósolta, hogy a nyár végére elérheti ez az öreg kontinenst. Trump immáron a német és a francia autóipart is, azaz az agrárgazdaság mellett az EU legnagyobb exportágazatát is támadja. Az USA-EU kereskedelem értéke eléri az évi ezer milliárd dollárt.

Végül a harmadik csapást egy válási megállapodás nélkül brexit mérné Európára, annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság és Írország szenvedné el a legsúlyosabb károkat. Ha ez a három sokk beüt, abba beleremeg a német autóipar, amelynek mind az USA, mint az Egyesült Királyság fontos piaca. És ez hatással lesz az autógyártók összes leányvállalatára és beszállítójára a kontinensen, beleértve ebbe a magyar ipar húzóágazatát, a német autócégek itteni üzemeit és üzleti partnereit is.

Mit kéne csinálni?

Az EU nem tudja elszigetelni magát a világ külkereskedelmének felfordulásától. A német gazdasági modell, és ezen keresztül a hozzá kapcsolódó európai beszállítói láncok mindenképpen szenvedni fognak, és ahhoz, hogy a helyzet rendeződjön igen-igen bölcs politikára van szükség. Európa ugyanis csak a belső kereslet erősítésével tud valamennyire úrrá lenni a helyzeten, ami ellentmond a németek mereven egyensúlyi költségvetésre törekvő politikájának.

Az Európai Központi Bank (ECB) várhatóan szeptemberben újabb gazdaságélénkítő támogatásokat jelent be, fenntartva a negatív kamatlábakat. Az eurózóna fiskális politikája azonban eddig adós maradt azzal, hogy hozzájáruljon a bajok kezeléséhez. Ennek politikai okai vannak: a német elit nem akar engedni a költségvetési szigorból, ráadásul - abszurd módon - a legélesebb kritikusa az ECB monetáris enyhítésének. Más szóval Németország nem csupán a probléma legfőbb oka, ha nem a megoldás kulcsa is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ilsi, 2019.08.22 11:38

Aki egyetemre megy, mire befejezi, képzése elavul. Állandó tanulás és költözködés. Bullshit-jobs: kiüresít és kiéget. Aki túlélni akar, kettőhöz kell értenie: élelmet és meleget termelni.
BREGMAN vs RózsaS
(R. Bregman: Utópia realistáknak;
RózsaS: Ökobetyár könyve)

Bregman: Itt van a Bőség Földje (7. o.).
RózsaS: Igen, de milyen áron? Valaki kiugrik a 100. emeletről és azt kiabálja: Repülök! Repülök!

Br: Gazdagok, képzettek lettünk, nincsenek fertőző betegségek, béke van (7. o.).
RS: A pénzt káros dolgokra költjük; amit tanulunk, nem a túléléshez szükséges (kettőhöz kell érteni: élelmet és meleget termelni); civilizációs betegségeket, rákot szerzünk be; a béke pedig a vihar előtti csend - beleszülettünk két világkatasztrófa közé.

Br: Mosógatógép és társai (10. o.).
RS: Még egy szög a klíma koporsójába. (Lásd: Nincs mosogatás! RS). A háztartási gépek nem csökkentették a háztartási munkaidőt (több a holmi). Egy igazgató régen 5-6 levelet válaszolt meg naponta, ma 60 e-mail-t kap a nyakába!

Br: 7 mrd-ból 6 mrd-nak van mobiltelefonja, 40%-nak internete (12).
RS: Tényleg? Nemcsak a gyártók mondják? A mobiltelefonnal indult be az arab tavasz tragédiája, a menekültözön, a migráció. Látják a képernyőn, hogyan élünk mi és elindulnak. Ezzel a kütyüvel sokkal gyorsabban fogyasztjuk el a Földet. Az internet vissza, vagy inkább előre állította a Végítélet Óráját?

Br: Arra fecsérlik tudásukat, hogy minél több embert vegyenek rá a reklámra.
RS: Ha csak arra! Mérnökök, akik valaha tartós, kiváló gépeket építettek, ma ?öngyilkos? ketyerékkel vernek át bennünket! Piszkos bombákat, gyilkos drónokat terveznek. Fölesküdt orvosok, akik valaha járványokat fékeztek meg, ma egyszerűen megelőzhető civilizációs betegségeket kúrálnak; klónokat, ember-majom-hibridet, agymanipulátor kütyüket eszelnek ki ? mivé lett a technikus jó ember?

Br: Az egyetemeken mindenki írni akar, senki sem olvas (21).
RS: Nemcsak ott ? mindenütt! Mo.: Évente 14 000 új könyv, (naponta 38 ?!). Csakhogy: Ezek nem olvasók - ezek fogyasztók! Megvenni, belelapozni, félretenni, kidobni. (Lásd RS: Eldobható ipari könyv).

Br: Az USÁ-ban a várható élettartam csökken... (23)
RS: Különösen, ha lelövöldözik egymást...

Br: ?Nemzedékünk legnagyobb koponyái arra fecsérlik tudásukat, hogy minél több embert vegyenek rá, hogy rákattintsanak egy-egy reklámra? (25).
RS: Az értelmiségi munka megvetendő. Az ember fedezze föl a kezét és a szívét (Köln, 1994).

Br: Miután a cseroki indiánok kaszinót kaptak, jólét köszöntött rájuk (62).
RS: Valóban? A kaszinó bűnöző műfaj. Honnét a pénz? Azért valaki, valahol, ténylegesen keményen megdolgozott. Ahány csernoki gazdagodott, annyi ember szegényedett valahol. Nem lehet mindenhová egy kaszinót odarakni.

Br: Miért csinálnak a szegények hülyeségeket? (63)
RS: Kis pénz ? kis hülyeség. Nagy pénz ? nagy karbonlábnyom.

Br: Leginkább a rászoruló szegények folyamodnak legritkábban állami segítséghez (70).
RS: Nekem a kérés nagy szégyen, adjon úgy is, ha nem kérem.

Br (Mr. Alapjövedelem): Ingyenpénz. Osszon az állam készpénzt ingyen, feltétel nélkül (70).
RS: Kezdjük a pályázatokkal: Ne pályáztassanak! Kövessék a csoportok munkáját és látni fogják, ki dolgozik! Menjenek ki a csoportokhoz, vegyenek részt a munkájukban pár napig, ismerjék meg őket! Ekkor látni fogják, mire van szükségük és a fantomcsoportok is törölhetők (2015).

Br: Senki sem akarna olyan társadalomban élni, ahogy egy cipész ugyanannyit keres, mint egy orvos, legalábbis nem kockáztatná meg, hogy egy ilyen társadalomban feküdjön a kés alá (76).
RS: Kivéve a magyarokat.

Br: Franciaországban 1300 körül az éves szabadság a félé
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html