Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A korlátozások Lukasenka fiát, Viktort is érintik, aki nemzetbiztonsági tanácsadói szerepet tölt be a fehérorosz kormányban - idézi a bejelentést az MTI.

A szankciók, amelyek jelenleg 59 fehérorosz tisztviselőre vonatkoznak, magukban foglalják az beutazási tilalmat és a pénzügyi eszközök befagyasztását. Ezenkívül uniós polgároknak és a vállalatoknak tilos pénzeszközöket rendelkezésre bocsátani az érintettek számára. Az EU Observer brüsszeli eseményekkel foglalkozó hírportál szerint Lukasenkának és családjának két unión belüli ingatlanvállalatban van üzleti érdekeltsége. A vállalkozások Cipruson találhatóak.

A pénteki határozat követi a Miniszerek Tanácsa által elfogadott október elejei állásfoglalásokat, amelyekben a testület határozottan elítélte a fehérorosz hatóságok atrocitásait a békés tüntetők ellen, és Lukasenka szankcionálást helyezte kilátásba, "amennyiben az országban nem javul a helyzet."

Az EU azért is várt ezidáig a korlátozó intézkedések bevezetésével, mert abban bízott, hogy az elnök önként vesz majd részt az ellenzékkel folytatott tárgyalásokban és az ország demokratikus átalakításban.

Az augusztus 9-i fehéroroszországi választások óta - amelyen hivatalos eredmények szerint Aljakszandr Lukasenka államfőt a szavazatok több mint 80 százalékával hatodszor választották elnökké - vasárnaponként hétről hétre tömegek követelik az államfő távozását, ő azonban nem hajlandó erre. A legutóbbi megmozduláson mintegy 300 tüntetőt vettek őrizetbe a hatóságok.