Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Borrell úgy fogalmazott, hogy egyre több "sokkoló" jelentés számol be arról, hogy a hatóságok embertelenül bánnak az őrizetbe vett tüntetőkkel, így mihamarabb kivizsgálást kell indítani és felelősségre vonni az elkövetőket. Az Európai Unió belorusz küldöttsége továbbította az uniós elvárásokat a belorusz hatóságok felé.

A főképviselő megerősítette, hogy az Európai Unió a változásokat követelő fehérorosz nép mellett áll. Az EU-tagállamok külügyminisztereinek közelmúltbeli megállapodása fényében, az unió szankciók előkészítésén dolgozik a választásokat követő tiltakozáson részt vevők elleni erőszak elkövetői, és a választási eredmények meghamisításáért felelősök ellen.

Fehéroroszországban egy hete folyamatosak a tüntetések. A tiltakozók szerint, Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta az augusztus 9-én tartott elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta.
Az uniós tagállamok vezetői szerda délelőtt rendkívüli tanácskozást tartanak a fehérorosz válsággal kapcsolatban - jelentette be a Twitteren korábban Charles Michel, a 27 tagország állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke.

Michel üzenetében hangsúlyozta: a fehéroroszoknak joguk van ahhoz, hogy jövőjükről döntsenek és szabadon válasszák meg vezetőjüket. Hozzátette: A tüntetők elleni kegyetlenkedések megengedhetetlenek.
A vezetők videókonferencia keretében tárgyalnak a Fehérországban egyre súlyosbodó helyzettel kapcsolatban, az után, hogy Moszkva vasárnap bejelentette, hogy kész katonai segítséget nyújtani Fehéroroszországnak.