Az Európai Unió luxembourgi központú számvevőszéke jelentésében arra figyelmeztetett, hogy az Európai Bizottság által kifizetendő összeg 2017 végére elérte a 267 milliárd eurót, és a jelek szerint még tovább nő. Ez a jövőben akadályozhatja a bizottságot az igények teljesítésében, illetve a kifizetési kérelmek kiegyenlítésében.
Tájékoztatásuk szerint a fennmaradó kötelezettségvállalások összege az elmúlt évtized során folyamatosan nőtt, az emelkedés üteme az utóbbi években egyre gyorsult.

A számvevőszék szerint a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a 2021-2027-es időszakra irányuló új többéves kiadási tervben ne halmozódjon a fennálló kötelezettségvállalás. Ennek kialakulásához vezet, ha a költségvetésben leköthető összegek magasabbak, mint a kifizetésre ténylegesen rendelkezésre álló összegek, ha az egyik többéves kiadási terv záró szakasza átfedésben van a következő kezdetével, és ha késnek a tagállamok az uniós finanszírozású programokkal.

Mint közölték, a tagországok más-más ütemben használják fel a finanszírozást, ezért a rájuk eső fennálló kötelezettségvállalások szintje nem arányos a számukra leköthető összeggel. A pénzügyi fegyelem érdekében minden tagállam köteles három éven belül felhasználni a számára lekötött összegeket, máskülönben elveszíthetik azokat.

Az elmúlt évtizedben viszonylag alacsony összeget töröltek - az összes kötelezettségvállalás mintegy 2 százalékát -, ennyi forrást vesztettek el gyakorlatilag az érintett tagállamok és az unió szakpolitikai célkitűzései.

A számvevők szerint a halmozódást mérsékelheti a 2021-2027-es új többéves kiadási terv és az ahhoz kapcsolódó programok mihamarabbi elfogadása. Ugyancsak segítheti azt az uniós költségvetés kiadási szabályainak egyszerűsítése, a kifizetési igények megbízható előrejelzése, a megfelelő egyensúly biztosítása a kötelezettségvállalások és a kifizethető összegek között.