A szétrobbanás fenyegeti az EU-t - Magyarországnak is beszólnak

Valami nagyon nem stimmel az Európai Unióval, erre utal, hogy Norvégia be sem lépett az EU-ba, az Egyesült Királyság kilép a unióból, Dánia és Svédország pedig nem vezette be az eurót - véli egy holland miniszter, aki arról híres, hogy ellenzi a közös költségvetés bővítését.
Komócsin Sándor, 2019. május 7. kedd, 19:11
Fotó: Shutterstock

Az EU katasztrofális hibája, hogy nem sikerült maga mellé állítania a gazdag észak-európai országokat. A közösségnek tükörbe kell néznie, hogy kiderüljön, miért nem tartják vonzónak az uniót a legjobban működő európai országok - idézte a Financial Times (FT) Wopke Hoekstra holland pénzügyminiszter szavait. Borzalmas, hogy olyan nagyszerű országok, mint Norvégia vagy Svájc, amelyekben boldogan élnek az emberek, be sem léptek az unióba.

Nagy-Britannia úgy döntött, hogy kilép az EU-ból, Dánia és Svédország pedig úgy, hogy nem vezeti be az eurót. Ha egy közösség nem kellően vonzó ahhoz, hogy ezek a kiváló nemzetek a tagjai akarjanak lenni, vagy a lehető legmélyebb integrációra törekedjenek, akkor itt az ideje, hogy szembe nézzen magával. Az Európai Uniónak is ezt kellene tennie, mert ha továbbra sem lesz képes a gazdagabb országok megszerzésére, akkor a szétrobbanás veszélye fenyegeti. Hoekstra szerint az uniót az a csapás fenyegeti, hogy lakosságának egy része, nevezetesen az Északnyugat-Európában élők ki akarnak majd lépni a közösségből.

Költségvetési héja

A holland pénzügyminiszter az EU egyik ismert költségvetési héja politikusa. A francia kormány bírálta azért, hogy igyekszik összehozni egy kőkemény csoportot Írországgal, a balti országokkal és az eurózónán kívüli Dániával és Svédországgal szövetkezve. Ez a csoport azt követeli, hogy a 100 százalékban a nemzeti kormányok viseljék a felelősséget országaik államadósságának visszafizetéséért és a költségvetési hiány alacsonyan tartásáért.

A közvélemény nyomásának is engedve a holland politikus határozottan ellenzi azt - az Emmanuel Macron francia államfő nevével fémjelzett - tervet, hogy a közös európai valutát használó országok külön saját költségvetést adjanak össze, amelyből egyebek mellett átmeneti támogatást nyújthatnának azoknak az eurótagállamoknak, amelyek pénzügyi zavarba kerülnek. Az Egyesült Királyság kiesése miatt Hollandiának más szövetségeseket kell találnia a közös európai költségvetés csökkentéséért és az egységes piac szabályozásának fellazításáért folytatott politikai harcához.

Mister No

Hoekstra tagadja, hogy országa át kívánná venni a britek szerepét abban, hogy mindenre azt mondja: "no". Az ígéri, hogy konstruktívan fognak viselkedni az uniós diskurzusban, ám azt elvárják, hogy minden ország megfeleljen a közösen elfogadott értékeknek és normáknak. Az unió jobb működésének feltétele, hogy tagállamok világossá tegyék merre akarják terelni az EU-t. Hollandia - ez ügyben Franciaországgal egy hullámhosszon - azt akarja, hogy az uniós pénzek kifizetését a korábbinál keményebb feltételekhez kössék.

Az olyan országok esetén, mint például Lengyelország vagy Magyarország, amelyek megsértik a jog uralmának szabályát és nem vesznek részt a közös bevándorlási politika végrehajtásában, lehetővé kell tenni a támogatások megvonását és a szabad határátlépés korlátozását.

Az FT emlékeztet arra, hogy a 27 uniós tagállam kormányainak képviselői a napokban egyeztetnek a közösség jövőjével - a május végi európai parlamenti választások után kezdődő politikai ciklussal - kapcsolatos elképzeléseikről. Hollandia prioritásai: a klímaváltozás elleni harc, az uniós védelmi együttműködés erősítése és a külső határok védelmének szigorítása. Az Európa feletti légi forgalomra kivetendő repülési adóval kapcsolatban az az álláspontjuk, hogy az ne a közös büdzsébe, hanem a nemzeti költségvetésekbe folyjon be bevételként.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2019.05.09 18:40

Szerintem a Soros Györgynek van igaza. Európát el fogják felejteni, mintha sohasem lett volna. Nagyon megosztott Európa, a múlt, a régi beidegződések, előítéletek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.05.09 18:36

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.05.09 18:35

@csaba7272:
"Ekkor borult a bili, hogy ki kell lépni az EU-ból, mert sok az a nettó font, amit becsönget London a brüsszeli feneketlen kasszába." Nincsen brüsszelenk semmilyen kasszája, a pénz keletre vándorolt. Mint ahogy lenni szokott a könnyen jött pénzt könnyedén kezelik, lopják pazarolják!
Nem szabadna a keleti országokba pénzt önteni, kivétel a földalapú támogatásokat, amelyek azért mégsem a stadionokra költhetők.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2019.05.09 18:07

@zana:
Tévedsz, zana, mint oly gyakran. A probléma elsősorban nem a kelet-európai sokszor szakképzett munkavállalókkal van, hanem a még régebben, a Brit Nemzetközösség országaiból semmi papírral beözönlő pl.pakikkal /pakisztáni/ ,8-10 gyerekes családokkal van, akik nem a munkavállalásról híresek. De hasonlókat lehet mondani az afrikai /BN/ tagokkal is.
Ez után nyílt meg az angol piac a kelet-európaiak előtt. Ekkorra már nyugodtan lehet mondani, hogy az echte angol kiakadt. A sok eltartott, és a szakképzettebb, sokszor kevesebb bérért dolgozó új EU tagállamok dolgozói -úgy tűnt- hogy "elveszi" az angol munkáját, akinek több lett az adója az eltartottak miatt.
Ekkor borult a bili, hogy ki kell lépni az EU-ból, mert sok az a nettó font, amit becsönget London a brüsszeli feneketlen kasszába.
A Brexit hatására megfordult a kocka, lényegesen lecsökkent az európai bevándorlás, már-már munkaerőhiány van. És ez még csak a kezdet. Viszont az eltartottak száma csak nő a harmadik országokból való bevándorlással.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.05.09 13:40

@krislaci:
Annyit hozzád, hogy csoda, hogy csak a brit polgár unta meg a keletiek dolgait. Egyszer csak megunják mások is és akkor nem ők lépnek ki, hanem megoldják a keletiek kizárását. Naiv dolog volt a keletiek felzárkóztatásának víziója. Nem zárkoztak fel. a kapott pénzt nem az infrastruktúra fejlesztésére fordították, hanem stadionokra, meg mindenféle már nem éppen az ipar fejlesztésekre szükséges dolgokra. Tudok olyan EU pénzből finanszírozott intézményről amelyik halott, udvarát gaz lepi, romlás mindenütt.
Szóval, annak a holland faszinak részben igaza van. minden jóérzésű embernek undora van a pénzpocsékolástól, lásd felcsúti stadion és kisvasút, fociakakdémiák stb
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html