Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselője, Kadzsijama Hirosi japán gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter, valamint Phil Hogan kereskedelemért felelős európai biztos a tanácskozásuk befejezéseként elfogadott nyilatkozatban felszólította a Kereskedelmi Világszövetséget (WTO), hogy szigorítsa a vállalatoknak nyújtott állami támogatások szabályozását - Írta az MTI.

A szubvenciókat tiltó jelenlegi szabályok elégtelenek a világgazdaságban torzulásokat okozó állami támogatások elleni fellépéshez - mutattak rá a felek a közös nyilatkozatban, hangsúlyozva a kormányzati támogatások elleni erőteljesebb globális szabályozás szükségességét.

A WTO jelenleg két típusú állami támogatást tilt. Az Egyesült Államok, Japán és az EU a szubvenció további négy másik formáját javasolja tiltásra, köztük a "hiteles átalakítási terv nélkül" működő, vagy "hosszú távú finanszírozást biztosítani képtelen" vállalatoknak nyújtandó állami támogatásokat.

Bár a nyilatkozatban nem említik nyíltan, elemzők szerint a kezdeményezés nyilvánvaló célpontja Kína, amelynek fő kereskedelmi partnerei gyakran bírálják Peking szubvenciós politikáját.

A nyilatkozat aláírását két évig tartó, háromoldalú tárgyalássorozat előzte meg, ritka példájaként annak, hogy kész multilaterális együttműködést is folytatni a Donald Trump vezette amerikai kormányzat, amely több fronton nyitott kereskedelmi háborúkat, és megbénította a WTO vitarendezési mechanizmusát. A felek arra készülnek, hogy a szubvenciók szabályozását szigorító javaslataikat a WTO elé viszik, lehetőleg minél több ország támogatását megszerezve, bár valószínűleg lesznek ellenzők is a WTO 164 tagállama között.

Robert Lighthizer, Kadzsijama Hirosi és Phil Hogan áttekintette a kikényszerített technológiai transzferek problémáját is, ugyancsak világos utalással Kínára. Az amerikai-kínai kereskedelmi vita egyik sarkalatos kérdése ugyanis az, hogy Kína az amerikai beruházókat kínai vegyesvállalatok létrehozására kötelezi, s az amerikai aggodalmak szerint így fér hozzá a legfejlettebb technológiákhoz. Washington ezt a kínai gyakorlatot tisztességtelennek tartja.

"Ezek a tisztességtelen gyakorlatok sértik a piaci elveken alapuló nemzetközi kereskedelmi rendszert, aláássák a növekedést és a fejlődést" - mutatott rá a három fél, külön hangsúlyozva, hogy a technológiatranszfer, amely "lojális, önkéntes és piaci elveken alapul", kölcsönösen előnyös lehet a gazdasági növekedés és fejlődés számára - írta az MTI.